Сачева възмутена от раздумката при Радев

Не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти, каза министърът

Сачева възмутена от раздумката при Радев | StandartNews.com

Социалният министър Деница Сачева се възмути от подхода на президента Румен Радев да вика на консултации за изборите съмнителни политически субекти.

„Президентът започна консултации за изборите с особен вид политически формации, включително и с партии, които са в процес на заличаване. Не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти. Не знам дали това е правилен ход, но според мен е още един ход в това да нарушава доверието в процеса“, коментира пред бТВ Сачева.   И даде пример с партия „Възраждане“, която в момента е в процес на заличаване. Някои от участниците в консултациите дори не са регистрирани като партии. Това, което прави президентът явно е опит отново да промени дата, защото доста бързо я обяви без консултации, без анализ, каза още Сачева. Според нея държавния глава се опитва да търси здравен консенсус около един политически акт.

„Нито една дата за изборите не ни притеснява, на която и да е дата бихме се явили на избори и ще сме първа политическа сила. Вече беше обявена датата 28 март, имаше голямо обществено напрежение да има предсрочни избори, първата възможна дата е 28 март, нека да са тогава“, каза Сачева.

По думите й няма окончателен вариант за организацията на изборите. „За гласуването на карантинираните хора има няколко възможности, вероятно ще има секции за тях, като членовете на секционните комисии ще са или ваксинирани или такива, които вече са прекарали болестта. Възможно е да има и мобилни екипи“, посочи Деница Сачева.

В случай, че датата е 28 март има достатъчно време да се приемат тези промени от Народното събрание, каза Сачева. Тя обясни, че на този етап за изборите е ясна коалицията на ГЕРБ с партньорите от СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай