Румен Гечев: Попълването на Фонда за депозитите от бюджета е крайно решение

Румен Гечев: Попълването на Фонда за депозитите от бюджета е крайно решение | StandartNews.com

София. Показателите за състоянието на банковата система на България са добри, така че няма причина в момента да чертаем някакви песимистични сценарии за системата, заяви в предаването "Преди всички" на БНР депутатът Румен Гечев от БСП, който е член на временната бюджетна комисия.

По думите му съотношението на парите в гаранционния фонд към депозитите е по-добро от средния такъв коефициент за Европа, цитиран от investor.bg.

„Ние се надяваме да няма друг подобен проблем (отнемане на лиценза на банка, б. ред.), тъй като показателите, които са публикувани от БНБ за състоянието на банковата система, са добри. Няма причина в момента да чертаем някакви песимистични сценарии", заяви Гечев.

Същевременно той посочи няколко варианта за запълване на дупката във Фонда за гарантиране на влоговете, след като в четвъртък БНБ официално отне лиценза на КТБ. „Парите могат да бъдат осигурени или от фискалния резерв, или като гаранция от страна на държавата (което също се счита за допълнителен заем). Имаме и още един вариант – ние мислим, че трябва да се направи всичко възможно да се мобилизират средствата на БНБ, тъй като там има определени резерви в "Банково управление" и ще проучим дали самата банкова система не може да реши сама този въпрос".

Според Гечев ползването на бюджета за тази цел е кредитиране от последна инстанция и може да бъде последният вариант. Той наистина е най-бързият вариант, защото се вземат готови пари и се плаща на вложителите, признава Гечев, но припомня също, че държавата не подарява тези пари, а на практика ги дава назаем на Гаранционния фонд и при разпродажбата на активите на банката в несъстоятелност парите трябва да се върнат обратно в бюджета.

„След като фондът плати на хората с гарантирани влогове в КТБ, той няма да остане напълно празен, защото същевременно продължава да се пълни от вноските на търговските банки", добави още Гечев. Според него Централната банка има възможност да увеличи и вноските на търговските банки към този гаранционен фонд, но самото негово попълване, разбира се, ще отнеме време.

„Депозитите до 100 хил. евро са гарантирани по закон, така че държавата е длъжна в каквато и да е ситуация да намери средства и да компенсира тези вложители, фирми и граждани", категоричен бе още депутатът от БСП.

Той допуска още, че вероятно би било възможно при заявяване на банкови сметки хората да не чакат на каси, а прехвърлянето на парите им да стане по банков път. „От началото на декември до Коледа средствата трябва да бъдат изплатени на всички вложители", каза още депутатът.

Освен това той е категоричен, че българското следствие и прокуратурата трябва да си свършат работата по проследяването на целия казус. По официалните данни от прокуратурата и одиторските фирми е видно, че става дума за добре организирана операция, която за съжаление ще ангажира, макар и временно, ресурсите на държавата, защото тя трябва да реши въпроса със задължителното изплащане на гарантираните депозити, макар и под заемна форма.

Държавата трябва да направи всичко възможно, за да си върне парите, заедно с лихвите, коментира Гечев темата за липсващите средства от КТБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай