Важно от ЦИК за местните избори, ключови дати

Говори Росица Матева

Важно от ЦИК за местните избори, ключови дати | StandartNews.com

Това, върху, което работи ЦИК активно в момента, е да организира местните избори, заяви Росица Матева.

Централната избирателна комисия започва работа по подготовката на местните избори. Регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 29 октомври ще започне на 4-ти септември. Крайният срок за регистрация е 17 ч. на 13-и септември.

Вече са приети изискванията за уседналост. Работи се и по попълването на общинските избирателни комисии.

„Към момента са назначени към 160 Общински избирателни комисии. Всички те са при постигнато съгласие от политическите сили на консултациите, които са проведени при кметовете на общини. Предстои да назначим останалите Общински избирателни комисии. При 84 от подадените документи не е постигнато съгласие от партиите и Централната избирателна комисия ще вземе решение”, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя допълни, че ЦИК не доставя хартията за гласуване, а това е възложено на БНБ.  

Камелия Нейкова, председател на ЦИК, подчерта, че на 29 октомври гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София, Варна и Пловдив. "Тези избори са свързани с мащабна подготовка, тъй като се назначават 265 Общински избирателни комисии на територията на всяка община", каза Нейкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай