Росен Желязков закова ПП-ДБ, посочи задкулисните им игри

"Продължаваме промяната" разочарова собствените си привърженици и това не е заради ГЕРБ

Росен Желязков закова ПП-ДБ, посочи задкулисните им игри | StandartNews.com

Източник: БНТ

"Факт е, че 49-ият парламент не беше по-различен от тези след 44-ия. Дано това се пречупи в 50-ия. Моята равносметка за парламента е, че свърши много неща, но много и не успя да свърши", заяви пред БНТ бившият председател на парламента и депутат от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

"Един от изводите е, че такива експерименти като ротационни правителства и модели, които са плод на тежък и необоснован политически компромис, не трябва да съществуват в страната. Това се превърна в детонатора на действащото правителство. Стана нарицателно и в крайна сметка сглобката се разглоби", посочи Желязков.

"Последните правителства бяха формални. Нямаха ясна политическа ангажираност и подкрепа. Затова бяха силно атакувани. Нямаше политическа отговорност и отчетливост и те не успяха да движат страната напред. Когато дойде правителството на Петков го натовариха с реформи, които нямаше как да се осъществят", каза Желязков.

"Повечето закони са гласувани и ако залогът е да приемем един закон, който самата система счита, че ще вдигне лихвите на хората и ние да го приемем. Как ще изберем комисия без да имаме мнозинство. Зад кулисите се разиграват страшни игри", призна бившият шеф на парламента.

"Планът на Петков е много по-различен от този, който бяхме обсъждали ние. Съзряхме, че няма как да се управлява така. Януари имаше дискусия за ротацията на мандатите и още тогава усетихме шикалкавенето. Ако не бяха тръгнали сега на избори, щяха да паднат още повече. Сега забавят падането. "Продължаваме промяната" разочарова собствените си привърженици и това не е заради ГЕРБ. Те създадоха очаквания, които нямаше как да се осъществят. Хората очакват реални доходи и решения, а накрая получават скандал след скандал", обясни каза Желязков по повод последните социологически проучвания.

"Стилистиката за снимки, кюлчета и така нататък не е маниер на ГЕРБ и не ние го започнахме. Нека сега на изборите хората да преценят кои са ментетата и кои не. На изборите ние ще се съобразим с хората и съм сигурен, че можем да създадем стабилно правителство с партии, които гледат в нашата посока. Ние трябва да създадем правителство от проевропейски партии - да приемат еврото и да гледат в тази посока. Ние имахме лош експеримент и никога повече няма да го допуснем. Ние искахме ясно коалиционно споразумение. Тагарев беше министър, който беше защитаван от ПП, ние не го искахме. Надяваме се, ако има преговори, да има ясно лидерство. Каквито и факти да има, Народното събрание не е този орган, който трябва да разглежда тези неща. Хората определят от кого да бъдат управлявани. И тези представители трябва да се съобразяват с хората, а не да вървят по собствена пътека", описа ситуацията Росен Желязков.

Конституционните промени бяха един от компромисите на голямото мнозинство, каза още той и добави: "Когато Конституционният съд се произнесе за шестата поправка в Конституцията, ще говорим дали ще посипваме пепел по главите си, дали ще пируваме за някакъв небивал конституционен успех. Аз лично съм убеден, че прилагането на конституционните изменения, особено в частта постоянно действащ парламент и служебен кабинет, работи изключително трудно, но неизбежно. Няма друга платформа в правовия ред, върху която да се стъпи."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай