Росен Плевнелиев надуши интригата, кой ще е новият премиер

Отдавна говорим за това и беше крайно време да се осъществи, каза експрезидентът

Росен Плевнелиев надуши интригата, кой ще е новият премиер | StandartNews.com

Новият министър-председател на България се казва Мария Габриел. Тя ще бъде начело на едно програмно експертно правителство. Тази прогноза направи пред Нова телевизия президентът от 2012 г. до 2017 г. Росен Плевнелиев. Според него Габриел би отворила всички врати за България в Брюксел.

„Отдавна говорим за това и беше крайно време да се осъществи. ГЕРБ има огромна база данни от хора, които са се доказали и в България, и по света. В последните месеци съм приятно изненадан, че в ГЕРБ-СДС решенията се взимат екипно", подчерта Плевнелиев. По думите му за доверие се работи, а не се получава даром.  

„Когато станах министър в първото правителство на Борисов, не го познавах. Тоест, ако говорим за доверие, аз не съм го познавал, но видях, че, когато имаш план и ценности, получаваш подкрепа. Борисов си оставя всички опции отворени на масата. В момента България има страхотен шанс да се реши въпросът за еврозоната, Шенген, съдебната реформа и Плана за възстановяване”, твърди президентът.

Той допълни, че едно правителство на Мария Габриел може да продължи много повече от 1 година, но всичко зависи от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Плевнелиев обвини Лена Бориславова в популизъм. „Бориславова е популист, Габриел - не. Едната има демократичен подход и казва: „Ако стана премиер, ще поискам оставката на главния прокурор по един законен и  демократичен начин”. Тя го прави предварително, за да се търси съгласие. Другата казва  „Въпреки че всички органи са излезли и казали, че има опит за покушение срещу Гешев, се съмняваме в това”. Тоест,  излиза и сее съмнение, без да изчака институциите. Това е популисткото”, заяви експрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай