Революция от ДПС в земеделието. Променят Стратегическия план

Движението издейства помощ за малките производители

Революция от ДПС в земеделието. Променят Стратегическия план | StandartNews.com

До два месеца  Министерството на земеделието и храните трябва да представи пред парламента проект за преразпределение на средствата, предвидени за интервенции в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. с цел постигане на по-справедливо разпределение на директните плащания. Това реши със 151 гласа „За” парламентът по предложение на ДПС.

По инициатива на Движението в пленарна зала днес се проведе изслушване на земеделския министър Кирил Вътев и разискване относно политиката на правителството за развитие и защита на селскостопанското производство в България, осигуряващо храни от първа необходимост за населението като хляб, мляко и млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци.

С приетото решение Народното събрание възложи на МЗХ и на УО на Стратегическия план да подготвят съответните промени в плана и да ги внесат за одобрение в Европейската комисия.

Парламентът възложи още на МЗХ в срок от 6 месеца да представи пред НС План за възстановяване на напоителните системи и механизъм за предоставянето на вода за напояване на селскостопанските производители на поносими цени.

До 3 месеца МЗХ трябва да представи пред парламента и конкретни мерки за национално подпомагане на уязвимите сектори - мляко, месо, плодове и зеленчуци, и пчелен мед.

Решенията, които днес разисквахме по предложение на ПГ на ДПС, са неизбежният отговор на проблемите на малките и средни земеделски стопанства в страната, в защита на селскостопанското производство и гарантиране на продоволствената сигурност, каза народният представител от Движението Ализан Яхова в отношение на ПГ на ДПС по време на разискванията.

Продоволствената сигурност е осигуряване на достатъчна и безопасна храна, но и храна на достъпна цена, подчерта тя. И съобщи, че земеделието се намира в безпрецедентна криза и данните доказват това.

Приемането на тези решения е изключително важно за най-засегнатите сектори от пандемията и от войната в Украйна – българските животновъди и производителите на плодове и зеленчуци, каза Яхова.

Според нас от ДПС стратегическата важност на сектор земеделие изисква диалог и обединение. Целта на Движение за права и свободи с това разискване днес е всички да се обединим в намирането на решенията на проблемите на българските земеделски производители, посочи още народният представител от ДПС.

Малките земеделски стопанства са основен приоритет на ДПС през последните години, независимо дали партията е в опозиция или в управлението на страната, категорична бе Яхова.

Тя подчерта, че първото неотложно решение е промяната на Стратегическия план, защото в момента секторът се развива в условия на криза, но и с необходимост от осигуряване на дългосрочен хоризонт на развитие.

Стратегическият план трябва да е максимално полезен за българските производители, посочи Ализан Яхова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай