Събота,

Революция. Кешът - до 5 000 лева

От: СТАНДАРТ -
11361
Революция. Кешът - до 5 000 лева
A
A
A

Революционно предложение направи финансовото министерство, което днес пусна за обществено обсъждане идеите си за промени в данъчните закони.  Те са заради прието от кабинета решение за изготвяне на бюджет за 2023 г. с дефицит от 3 %. Преди ден ковчежникът Росица Велкова предупреди, че ще се наложи затягане на коланите.

Прагът за плащания в брой да се намали от сегашните 10 000 на 5000 лв., за да се свие дела на сивата икономика, иска Велкова. Над тази сума, разплащането ще става само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

Новият „таван“ ще се отнася и за заплатите, които до момента не бяха включени в закона, предлага МФ.

Приходните агенции да бъдат уведомявани предварително за разплащания от бюджета към данъчно задължени лица. Изискването да се отнася за парични преводи на стойност над 10 000 лв., както и за предявени на задължените лица изпълнителни листове за над 1000 лв., предлагат още от финансовото министерство.

Така ще се въведе още един начин за информиране на публичните изпълнители за наличие на финансови средства в данъчно задължени лица, е записано в текст за поправка на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com