Ревизират сделки с военни имоти

Ревизират сделки с военни имоти | StandartNews.com

Перник. Скандални сделки с военни имоти ще ревизира Министерството на отбраната, обяви в Перник министър Ангел Найденов. Той даде като пример 8 декара в центъра на Бургас, преотстъпени на общината срещу партер и първи етаж от сграда, която и без друго била собственост на МО. В популярно пловдивско село пък военен терен от 50 дка бил разпродаден за по 8 лв. на квадрат при средна пазарна цена от 50 лв. за квадрат.

Общо 134 военни имота ще бъдат предоставени безвъзмездно на общини и обществени организации по график до края на годината, обяви министърът и уточни, че към момента в МО има подготвени разпоредителни сделки с 295 различни имота, за които е преценено, че са с отпаднала необходимост. До финализиране на сделки ще се прибягва само след преценка за ефективността и ползата от тях, подчерта Найденов.

В МО вече са подновени процедури за предоставяне на общините на военни имоти. За целта администрациите трябва да заявят отново интереса си.

Найденов обясни още, че с пари от актуализацията на бюджета ще бъдат разплатени стари дългове на Военномедицинска академия, за да бъде спасена болницата от запор на сметки и спиране на дейността й. Общо задълженията на ВМА са 90 млн. лв. Просрочените надхвърлят 80 млн. лв., а близо 30 млн. лв. са обвързани с изпълнителни листове и нотариално заверени споразумения за погасяване, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай