Реформаторите се карат за лидер и постове

Реформаторите се карат за лидер и постове | StandartNews.com

Нов скандал тресе Реформаторския блок. Има "високо равнище на недоверие между част от партиите". Това признаха от Движение "България на гражданите" в петък, визирайки най-вече колегите си от ДСБ. Проблеми има, не отрекоха и хората на Радан Кънев. И двете партии обаче заявиха желание да преодолеят поредния трус, който може да доведе до разцепление на Блока.

И този път повод за избухването на напрежението стана предстоящият съюзен конгрес на РБ, който трябваше да се свика след изборите. От ДСБ искат той да се направи по-бързо и на него да се избере един лидер на формацията. От ДБГ обаче не смятат, че е назрял моментът. Затова на изпълнителния си съвет в четвъртък късно вечерта са взели решение съюзен конгрес да има, след като са налице първите резултати от реформите им като част от управлението на държавата.

Допълнителната искра, която е запалила огъня, се оказал и вотът на ДСБ срещу избора на Найден Зеленогорски за съпредседател на ПГ на РБ на мястото на Меглена Кунева. При първото гласуване в неделя тъмносините гласували против, защото Радан Кънев го нямало. Това обидило хората на ДБГ.

Според депутати друга причина за скандала са и борбите за постове във властта. От ДСБ искали да обсебят всички места, издадоха реформатори. Тъмносините дори разлютили Бойко Борисов, като му носели списък с имена за заместник-министри и областни управители.

От ДСБ обаче отрекоха това да е така. Заради тези подозрения Радан Кънев дори пусна постинг във фейсбук. "Oбичайно е политическите сили преди избори да обещават, че няма да има политически назначения в администрацията. Обичайно е после да го забравят. Аз ще се боря до последно да не влезем в това, разбирам чудесно, че то ще ми навлече атаките на ДПС, вътрешно напрежение в Блока и дори в нашата собствена партия", написа Кънев.

"Не смятам, че има криза на доверие, по-скоро сме в период, когато трябва да изградим механизмите за работа в ПГ", коментира и Вили Лилков от ДСБ.

Самият Найден Зеленогорски отрече да има "разклащане на лодката" в момента. "Сега лодката не се клати, но трябва да седнем да изчистим нещата, да видим къде отиваме и колко време ни е нужно", заяви той в кулоарите на парламента.

Оптимист за бъдещето на Блока беше и лидерът на НПСД Корман Исмаилов. "Трябва да вървим към консолидация на Блока, рискове от разцепление винаги има, но смятам, че досега винаги сме го преодолявали", каза той.

Най-вероятно Блокът и този път няма да се разцепи, защото това ще отслаби позициите му във властта. С новите правила отцепниците депутати дори няма как да формират нова група. Споровете за това кой да води бащина дружина обаче едва ли ще спрат.

Не сме готови за конгрес

Настимир Ананиев, депутат от ДБГ

При първото гласуване на Найден Зеленогорски за избор за съпредседател на групата в неделя той не беше подкрепен от ДСБ. Това внесе много голямо напрежение сред нас. Във вторник беше повдигнат въпросът за провеждане на конгрес на Блока, но ние не сме готови за това. Трябва чрез реформи да покажем, че сме единни и продължаваме напред. Няма смисъл да прибързваме, защото не знаем какво искаме да бъдем - коалиция, политически съюз или единна партия. Срещу единна партия има много реакции от всички партии, включително и от ДСБ, затова ни трябва дебат.

Бях прав, че някой иска разцепление

Гроздан Караджов, депутат от гражданската квота на ДСБ в РБ

Думите ми, че има сили, които водят до разцепление на Блока, сякаш доведоха до фрустрация. Потвърждение на това виждам точно в декларацията на ДБГ, която доказва, че моите думи са били правилни. Това още повече показва, че трябва да се върви към конгрес и консолидация на Блока. Очевидно е, че доверие се крепи единствено чрез претопяване на различията в една малко по-концентрирана форма, където важат личните качества, а не партийните квоти. Явно някои хора ги е страх да не загубят партийните квоти.

Сините искат 7 губернатори

Реформаторите искат да имат зам.- министър във всяко ведомство. Това желание двамата съпредседатели на групата Радан Кънев и Найден Зеленогорски са обсъждали на среща с Румяна Бъчварова. От своя страна те били готови да пуснат по един заместник на ГЕРБ в своите ведомства. От Блока са пожелали още местата за областни управители и шефове на комисии в парламента да се поделят с хората на Борисов на пропорционален принцип - според големината на ПГ. По сметките на реформаторите това прави около 6-7 поста и в двата сектора. На този принцип реформаторите получиха и министерските кресла. От ГЕРБ обаче искаха да дадат по-малко места за шефове на комисии на Блока за сметка на другите партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай