Четвъртък,

Реформаторите с четири стъпки за връщане на доверието

От: Администратор -
A
A
A

София. Реформаторският блок настоява за незабавна оставка на правителството като първо условие за връщане на доверието на гражданите към политическата класа. На пресконференция днес Петър Москов представи четири конкретни стъпки, които блокът предлага за излизане от кризата на доверие.

"1.Оставка на кабинета Орешарски още днес;

2. До седмица президентът да назначи служебен кабинет, тоест на 6 юли;

3. На 6 август да се разпусне Народното събрание;

4. Парламентарните избори да са на 5 октомври", отсякоха Реформаторите.

"България е парламентарна република и Конституцията на страната допуска само два месеца без действащ парламент. Този срок няма отношение към мандата и работата на служебното правителство", подчерта Москов.

На въпрос за предложението на Бойко Борисов за помощ от МВФ, Петър Москов отговори, че РБ категорично не застава зад това решение. "Тези, които докараха проблемите, не могат да бъдат част от решението", категоричен беше Мартин Димитров.

Той оцени решението на ЕК да отпусне 3, 3 млрд. евро като демонстрация от страна на ЕС, че стои зад стабилността на българската банкова система и има за цел да успокои българските граждани и бизнеса.

Мартин Димитров назова и какви приоритети трябва да следва и да изпълни служебното правителство. На първо място това е размразяването на еврофондовете. След това трябва да се намери стратегически инвеститор за КТБ. Третият приоритет е договаряне на следващите еврофондове.

Найден Зеленогорски настоя от името на реформаторите да бъде наложен мораториум върху големи обществени поръчки и концесионни договори. Както и промени в изборното законодателство за активна регистрация, прочистване на мъртвите души от списъците и електронно гласуване. Той добави и промени в законодателството, за да се избегнат наказателните процедури срещу България.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички