Развръзка за Шенген и еврозоната. Денков с новини от Брюксел

Ще бъдат поканени експерти от Европа, за да създадем звено, каза премиерът

Развръзка за Шенген и еврозоната. Денков с новини от Брюксел | StandartNews.com

Това, което беше ясно казано, е, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда. За защита на границата вече бяха отпуснати 45 млн. евро. Това заяви премиерът Николай Денков след срещите си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел.

"Обсъдихме международните приоритети - Шенген, еврозоната, защитата от мигрантите на европейската граница, помощта за Украйна. Това са теми, които са европейски", каза още той.

"Ще бъдат поканени експерти от Европа, за да създадем звено, което да контролира защитата от миграция. Разбрахме се да работим заедно по няколко теми в следващите месеци", добави той.

"За еврокомисаря трябва да излезе официално становище от Европейската комисия. Ясно чух като послание, че и двамата ни кандидати са с изключително високи качества. Госпожа фон дер Лайен беше благодарна, че сме представили такива кандидати", увери премиерът.

По отношение на парите по Плана за възстановяване и устойчивост Денков заяви, че второто плащане е свързано с определен брой реформи и приемане на законопроекти в парламента.

"Когато сформирахме това правителство, половината от тези реформи не бяха направени. Трябва да наваксаме в рамките на седмици и месеци. Това, което сме планирали и се опитваме да реализираме, е до края на месец септември да наваксаме и да поискаме плащане, което, ако всичко е наред, да дойде до края на годината.

Третият транш също е свързан със сериозни реформи. В момента, в който сме готови с тези във втория, ще задвижим и тях.

Говорихме обстойно за еврозоната. Нашето правителство е свързано с ясен ангажимент да продължим в тази посока. Има няколко законопроекта, които трябва да се приемат. Обсъдихме как бихме могли да улесним процеса и хората да разберат, че няма да има сътресения", каза още той.

"При нас е много по-лесно да преминем от лев в евро. Ние вече използваме еврото. Няма нещо страшно, стига да подготвим хората и икономиката за това, което ще се случи", увери премиерът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай