Неделя,

Развръзка за кабинета до часове. Десислава Атанасова изброи стъпките

От: СТАНДАРТ -
1986
Развръзка за кабинета до часове. Десислава Атанасова изброи стъпките
A
A
A

Развръзката за кабинет с първия мандат предстои до часове. Десислава Атанасова заяви, че това ще се случи на  лидерска среща, която трябва да се случи до часове, най-късно утре. Най-важно е тези лидерски разговори да се водят преди връчване на мандата, каза през БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

ВИЖ ОЩЕ: Искри на политическия терен. Тонът се втвърдява

"Лидерският разговор вероятно ще се случи до часове, предполагам утре. Това трябва да е съобразено с програмите на всички председатели на парламентарни групи. Трябва да има откровен разговор с всички лидери и политически групи в парламента. Изключително много предизвикателства има", коментира тя в предаването "Преди всички".

ВИЖ ОЩЕ: Петков изви ръцете на Борисов, запуши устата на Ник Събев

Всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани, категорична бе тя. По думите й целта е стабилност и редовно правителство. Според нея все пак щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемат този риск.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов разкри план Б за кабинета. Голяма изненада

Все пак се прояви разум и за кратко се забрави политическото его при формирането на работните екипи, отчете Десислава Атанасова.

"Това е първа стъпка за нормалност на политическия тон и за търсене на обща платформа, върху която да стъпят приоритетите за общо управление. След като тази стъпка беше направена, разговорът като че ли спря. Надявам се да е спрял за малко. Посоката, към която се стремим, не е отново противопоставяне и изостряне на политическите партии. Напротив - разумни решения и съвсем осъзната отговорност. Надявам се на разум", каза тя.

По думите й все още има няколко варианта:

"Първо - да убедим втората по големина парламентарна група заедно да споделим отговорността за общо правителство. Тук мандатите нямат значение, дали ще се реализира с първия или втория мандат. Ако срещаме съпротива и търсене на индулгенция зад решения на националните съвети, в смисъла на - ние с ГЕРБ никога няма да управляваме, няма да бъдем в общо правителство, но искаме тяхната подкрепа, ако получим втория мандат, то разговорът става абсолютно безпредметен. Въпреки това ще опитаме още веднъж. След това е напълно естествено да поканим всички останали на разговори за това какво следва".

Няма никаква логика първата политическа сила да се откаже в полза на втората да реализира мандата, само и само защото втората поставя условия и ултиматуми, категорична бе Атанасова. Ако не се договорим за общо управление с равно участие, тогава е напълно безсмислено да продължават разговорите, които да симулират добрия тон, а да не стигат до краен резултат, добави мнението си тя.

По думите й първата стъпка е съгласие за общи политики. Втората стъпка е съгласие за споделяне на отговорността и взаимен контрол между двете политически групи. Съставът на правителство е последната стъпка, отчете тя.

Ако няма политическо разбирателство, алтернативата е отново избори, каза още Десислава Атанасова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com