Най-после! Разширяват магистрала Тракия

Има готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала "Струма"

Най-после! Разширяват магистрала Тракия | StandartNews.com

Още през тази година Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще възложи идейно проектиране на по една допълнителна лента на автомагистрала "Тракия" поне в участъка между София и Пловдив. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

"Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на АПИ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и изработването на подробни устройствени планове за 20 изключително важни първокласни пътни участъка, които да достигнат габарит на скоростни пътища", обясни министърът.

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе-Разград-Шумен, Силистра-Шумен, Шумен-Ямбол, Ямбол-Лесово, Бургас-Малко Търново, Свищов-Русе, Враца-Оряхово и др.

"Това са участъци от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни концепция за пространствено развитие и които следва да бъдат двигателят на регионалното развитие", подчерта Цеков и допълни, че целта е да се създадат условия за подобряване на пътната безопасност, за намаляване на пътния травматизъм и за подобряване на жизнения стандарт и начина на живот на българските граждани.

Министърът изтъкна важността на развитие на транспортните оси в посока север-юг, но и беше категоричен за неотложността на изграждане на още четири, в посока запад–изток. Амбицията на настоящото ръководство на министерството е този или следващия месец да бъде предложен и механизъм, който да позволи строителството на магистрала "Хемус" да продължи.

Екипът на министерството и на АПИ е в готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала "Струма", заяви още Цеков. Той уточни, че това може да стане веднага след като получи одобрението на Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай