Разрешават на шефовете да уволняват пенсионери

Разрешават на шефовете да уволняват пенсионери | StandartNews.com

Работодателите ще може едностранно да прекратяват трудовите договори на служителите си, които са навършили стаж и възраст за пенсия. Това гласуваха депутатите на първо четене на промени в Кодекса на труда. От 2012 г. действа законова разпоредба, която защитава възрастните работници от уволнение, ако те са изпълнили условията за пенсиониране. В момента прекратяването на трудовия им договор може да стане само с тяхно съгласие. Според бизнеса обаче това връзва ръцете на фирмите да наемат млади кадри. Промяната е една от мерките, с които се облекчава трудовото законодателство за работодателите. По предложение на БСП вече няма да се изискват графици на отпуските, които всеки работодател в края на годината бе длъжен да изготвя. Фирмите вече няма да съгласуват с Инспекцията по труда дисциплинарните уволнения на служители.

В същото време се въвежда възможност за работно време с променливи граници в рамките на 40-часовата работна седмица. Целта е да се улеснят главно родителите с малки деца. Те ще може в определени дни да полагат по-малко часове труд, който да отработват в рамките на седмицата. С половин година да бъде увеличен и платеният отпуск за майчинство за четвърто или следващо дете.

Депутатите гласуваха на първо четене и новите еднодневни трудови договори за сезонните работници в селското стопанство. По този начин ще може да се наемат до 90 дни в годината берачи на плодове, зеленчуци и маслодайни култури. Работодателите пък са улеснени при сключването на тези договори да не ги декларират в НАП, нито да връчват длъжностни характеристики или заповеди за прекратяване. Работодателите ще закупуват специални бланки от звената на Инспекцията по труда, които ще се попълват с данните на наетите работници, местоработата и размера на надницата, като ще превеждат осигуровките за пенсия и трудова злополука. Депутати поискаха тази мярка за изсветляване на икономиката да се разпростре и в други сектори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай