Зам.-министър на Слави с разкрития за аферата "Булгаргаз"

Пламен Данаилов каза, че няма от какво да се притеснява от своята дейност

Зам.-министър на Слави с разкрития за аферата "Булгаргаз" | StandartNews.com

Следствието се активизира за нанесени щети за 88 милиона лева срещу бившия министър на енергетиката от правителството на Кирил Петков - Александър Николов, който беше от квотата на "Има такъв народ". Заедно с него за престъпления по служба се разследват и един от неговите заместници, както и бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Според обвинението в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия двамата не са направили нужното за осигуряване на алтернативни количества газ. Двамата отричат тези обвинения, а сегашният служебен министър на енергетиката Росен Христов твърди, че е предоставил на разследващите множество документи, но няма да коментира разследването.

Бившият заместник-министър Пламен Данаилов, който също беше излъчен от "Има такъв народ" каза пред БНТ, че няма от какво да се притеснява от своята дейност в Министерството на енергетиката. Имахме ясно разграничение по ресори кой за какво отговаря, уточни той.

"Булгаргаз е действал в условията на оперативна самостоятелност както е в Закона за публичните предприятия и директни инструкции в тази връзка от министерството не са получавани. Какви действия са предприели от "Булгаргаз", за да осигурят газ, е въпрос на следствените органи да установят дали са спазени всички процедури и дали е постигната най-добрата цена", каза Данаилов.

Според него оперативната самостоятелност на дружеството е била запазена. Като обществен доставчик "Бургаргаз" има задължението да осигури природен газ и за хората, и за топлофикациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай