Разкритие. Защо е тревожен Радев?

Как известен политолог коментира проблемите у нас

Разкритие. Защо е тревожен Радев? | StandartNews.com

Известен наш политолог смята, че не общественият интерес, а някакви лични интереси изглежда провокират действията на президента Радев напоследък.  

Личните разочарования на президента не трябва да се използват като опит за решение на актуални проблеми, категорична е доц. Благоева

Скептична съм, че проф. Николай Габровски ще може да състави редовен кабинет, заяви пред БНР доц. Блага Благоева – ръководител на Катедра "Политология" в УНСС и автор на книгата "Ценности срещу интереси в политиката".

"Това, което се случва в българската политика днес и сега, би трябвало да се разглежда в по-широк контекст на спецификите на българската национална политическа култура, която все още носи характеристиките на конфронтационна политическа култура, далече е от онова, което се разбира като гражданска култура.

При една конфронтационна политическа култура на равнището и на обществото, и на управляващите е много трудно да се стигне до конструктивен диалог, който да доведе до работещи и легитимни институции на властта", коментира тя в интервю за предаването "12+3" по БНР.

Доц. Благоева смята, че случващото се днес в българската политика може да се използва като учебникарски пример за студентите. В политиката постоянно се сблъскват ценности и интереси, категорична е тя.

По думите ѝ изходът от сегашната ситуация е във възприемане на нова философия на ставащото от страна на политиците – философия на баланса.

Доц. Благоева подчерта, че Бойко Борисов не за първи път прави стъпка назад, слагайки пред себе си някой друг:

Позицията на Борисов може да се разгледа и като компромис – да даде път на други хора, каза тя и добави, че това не е нейно разсъждение, а по скоро хипотетично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай