Разбраха се! Денков се извини

Кабинет и зърнопроизводители си стиснаха ръцете

Разбраха се! Денков се извини | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков и зърнопроизводителите се разбраха - подписаха меморандум, кабинетът даде на бранша 63 млн. лв. помощи, а министър-председателят се извини на стопаните, които нарече терористи.

ВИЖ ОЩЕ: 63 милиона помощи. Земеделците прибраха тракторите

В Министерския съвет беше подписан меморандума между правителството и земеделските производители, съобщи на брифинг премиерът Денков.

По-рано стана ясно, че протестът на земеделските производители се прекратява. На редовно си заседание кабинетът реши да отпусне 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани.

"При едни конструктивно проведени преговори няма победени, няма отстъпили - всички печелят. Около това се обединихме на срещата. В момента потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има изключително много проблеми, които ще продължаваме да решаваме заедно", каза Денков.

"Използвам случая в този момент, когато приключи протеста, когато е подписан меморандума, да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, в аграрния сектор, животновъдите, затова, че ги обидих, използвайки думата „терористи”. Думата беше насочена към хората, които отказаха да дойдат  на отправената от мен покана, на която щяхме да обсъждаме тези точки в същия дух, в който го свършихме днес", заяви още премиерът.

"Искам да благодаря от името на Инициативни комитет. Има постигнат резултат. Няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, но важно е да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се, всички мерки, които бяха взети днес да постигнат ефект в дългосрочен план", обяви Илия Проданов, Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от организаторите на протестите на земеделците.

"Ще продължим да работим заедно, за да създадем тази среда да има повече възможности, да има повече български продукти, защото всички работим за българските потребители", каза министърът на земеделието Кирил Вътев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай