63 милиона помощи. Земеделците прибраха тракторите

Правителството отпусна помощи

63 милиона помощи. Земеделците прибраха тракторите | StandartNews.com

63 млн. лева за подпомагане на земеделските стопани отпусна днес правителство, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие“ в размер на 63 млн. лв. за 2023 г. Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Това бе едно от условията на земеделския протест, който продължи два дни около и в София. След преговори с правителството и подписването на меморандум зърнопроизводителите прибраха тракторите си, които два дни стояха в Долни Богров, в готовност да окупират жълтите павета.

В меморандума са включени следните точки:

 

продължава забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022/2023 година

определяне на необходимите количества на преработвателите на слънчоглед за производствените им нужди

преговори с ЕК за въвеждане на лимит за вноса на украински селскостопански култури над 10% от нетното национално производство

лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица от Украйна

150 млн. лв. помощ за земеделците заради негативните ефекти от руската война в Украйна

съкращаване на срока за плащане на допълнителни 63 млн. лв. помощи.

От асоциацията на зърнопроизводителите смятат да преговарят с кабинета по една от точките, с която не са доволни - и да намалят срока за изплащане на помощите от 6 октомври на 30 септември.

Сред останалите ангажименти на кабинета са изплащане на помощите за 100% пропаднали площи до 3 работни дни след приемане на заявленията, изплащане на равни помощи за животновъдите и растениевъдите по програмата de minimis, допълнителна помощ за млекопроизводители, които не могат да докажат реализация на продукция заради внос на сухо мляко от Украйна.

Земеделците бяха в протестна готовност до подписването на меморандума с правителството, който да фиксира вчерашните решения, взети на среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър.Сред договорените параметри е продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г.

Водят се и преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съобразно договореното с ЕК.Освен това е прието решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лв.

Относно допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете, в които ЕК да се произнесе - до края на септември."Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лв.

Правя уговорка пред всички вас, че не казвам, че това ще го разпишем. Ще искаме да върнем срока до 30 септември", уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

По-рано, докато чакаха да видят меморандума, при земеделците в Долни Богров отиде лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вчера от партията му изразиха подкрепа към недоволството на земеделските производители, но днес той не беше посрещнат радушно и бе помолен да напусне.

"Не искат да се политизира протестът и казаха, че искат да водят още разговори и си водят разговори, така ли? Еми дано да не ви излъжат, затова дойдохме и ние", обърна се Костадинов към земеделците.

"Ние не искаме нашият протест да бъде политически. Точно това беше една от причините ние днес да не сме там на площада. Защото ние сме диалогични, разумни и си гледаме интереса единствено и само на нашите членове. Нямаме никакви политически цели", заяви Илия Проданов, цитиран от БНР.

Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно.Вчера след преговори с бранша премиерът Николай Денков обяви, че "в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна".На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с Европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай