Райчев: Хората на Слави избегнаха капан

Капанът бяха мажоритарните избори, коментира социологът

Райчев: Хората на Слави избегнаха капан | StandartNews.com

С отлагането на мажоритарния вот станахме свидетели как „Има такъв народ“ заобиколиха капан. Той е следният – айде да правим мажоритарни избори – това значи Трифонов да загуби всичките си съюзници, които има в момента, тъй като нито ДБ, нито БСП, нито „Мутри вън“ няма по никакъв повод да се съгласят с такова нещо. Това каза в следизборното студио на бТВ социологът Андрей Райчев.

„Това е трик да се разбие мнозинството и опит за подмяна на разправията, която в момента не е за мажоритаритарните избори. И Трифонов това казва – ние ще се явяваме на тези избори, когато народът направи стабилен парламент. Този парламент не е стабилен. Те говорят за това, че или сега през юли ще правим избори, или наесен", коментира социологът.

"Съвсем нормално е по-малките политически формации да не искат мажоритарни избори, тъй като представете си какъв резултат биха имали „Демократична България“ или „Мутри вън“. Мажоритарните избори страхотно кривят резултата и те го кривят в полза или на първите две политически партии, или просто на първата. А сега ето, пропорционалните дават шанса да имаме един шестпартиен парламент", каза и Петър Курумбашев.

По думите му, парламентът като цяло е симпатичен, защото има 6 много различни партии, диша се по-спокойно, и за първи път от много години нямаме доминиран парламент от една партия.

Според Райчев ситуацията е 70:30 в полза на това да стане управление, а не нови избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай