Рашидов настоява да връчат орден на Филип Отие

Рашидов настоява да връчат орден на Филип Отие | StandartNews.com

София. Бившият министър на културата Вежди Рашидов изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски, в което настоява да бъде направено предложение за връчване на орден „Стара планина" на посланика на Франция Филип Отие.

„Обръщам се към Вас, с надеждата да оцените по достойнство заслугите на Н.Пр. посланик Филип Отие за възходящото развитие на българо-френските културни отношения и да отдадете достойно признание на този блестящ дипломат", пише в писмото на Рашидов.

„През мандата на Филип Отие България влезе в световната история с подписания безпрецедентен 5-годишен договор за сътрудничество с „Лувъра". Дори само за усилията му това да се случи, дипломатът заслужава да получи най-достойното отличие от българската държава. Имате шанс да постъпите държавнически, като сторите необходимото, за да бъде удостоен Филип Отие с орден „Стара планина", а не да бъде изпратен с необяснима и обидна балканска отмъстителност", обяснява мотивите за своето искане депутатът от ГЕРБ.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев се срещна с отиващия си френски посланик и му благодари за неговата работа в страната ни. Ако няма предложение от министър-председателя, Плевнелиев не може да награди Отие със „Стара планина". Стандарт нюз напомня, че във вторник стана ясно, че френският посланик ще си тръгне от България без орден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай