Вторник,

Рашидов: 10% от хазартния приход да е за култура

От: Рачо Рачев -
Рашидов: 10% от хазартния приход да е за култура
A
A
A

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ, които предвиждат Държавната комисия по хазарта да стане специализиран орган към Министерския съвет. Отхвърлени бяха предложенията на НФСБ - казина и игрални зали да има само в хотелите с категория 5 звезди и в големите курорти.

В началото на дебатите председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов обяви, че ще предложи 10% от средствата от хазарт да отиват за култура. Първоначалният вариант на промените в закона за хазарта, предвиждаше тези 10% да отпаднат и това доведе до остри реакции сред културните дейци.

Вежди Рашидов обясни: "Решихме в комисията по култура да отпадне засега и, между първо и второ четене, да внесем отново, но в по-добра редакция, отчисления да отидат 10% и за фонд "Култура". Това е много важно за българските творци. Единствено българските творци биха пострадали, ако тази помощ не отиде при тях! Дълбоко се надявам, че този път тези средства ще стигат до българската култура".

БСП също ще направи предложения в тази посока, тъй като според Иван Ченчев, културата има сериозна нужда от средства.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички