Радев в Косово. Излезе с призив

Срещна се с българската общност

Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Косово. Пред българите в град Призрен държавният глава заяви, че страната ни ще продължи да подкрепя общността ни в Косово.

Сънародниците ни поискаха облекчаване на процедурите за получаване на българско гражданство, а страната ни да поеме медицинското осигуряване на косовските студенти с български корени, които учат у нас, предаде БНР.

"Ние като българи, които се чувстваме като българи, искаме да направим една общност, да се знае, че ни има и тук. Защо да не се знае, че и тук има българи?", каза Мигел Алдула, българин от Косово, който е завършил висшето си образование в България. 

Близо 15 хиляди души в Косово имат българско самосъзнание. За последните пет години в парламента на Прищина са внесени две петиции с искане българите да бъдат признати за национално малцинство и да бъдат вписани в Конституцията на Косово.

Расмин Хамза е председател на "Обединени Българи в Косово" – сдружението, което събра последната подписка за признаването на българите. Тя беше внесена в парламента на Косово през януари. Расмин казва, че признаването на общността ще даде повече права на българите.

България ще продължи да подкрепя българите в Косово, каза пред сънародниците ни в Призрен президентът Румен Радев:"Искам да изразя своята дълбока признателност за това, че в нелеките исторически времена, в продължение на векове вие успяхте да съхраните своята българска идентичност, самосъзнание и култура". 

Радев е получил гаранции от властите в Прищина, че ще се намерят всички законови възможности българите да бъдат признати за малцинство: "Да намери своето място в Закона за защита и насърчаване на общностите в Косово, да намери своето място в Консултативния съвет на общностите към президента. Имам пълните уверения и на г-жа Османи, и на г-н Курти, че това ще се случи в най-скоро време".

Селмина от Призрен е след 120-те косовски младежи, които в момента учат в български университети.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
фатма
преди 4 месеца

празна тиква продажна

Откажи
Христо
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи