Радев си изпусна нервите

Каза на Борисов: Няма нищо по-страшно от активната глупост

Радев си изпусна нервите | StandartNews.com

Президентът Румен Радев си изпусна нервите. В стремежа си непрекъснато да атакува кабинета този път той премина границата на добрия тон и заяви по отношение на премиера Бойко Борисов: „Няма нищо по-страшно от активната глупост”.

„Премиерът трябва да се запознае със законите. Президентът не може да наложи вето на решение на парламента. От други коментари по-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви пред журналисти Радев по време на посещението си в „Пирогов”. В днeшния бpoй 33 нa Дъpжaвeн вecтниĸ e пyблиĸyвaнo peшeниeтo нa пapлaмeнтa зa yдължaвaнe нa извънpeднoтo пoлoжeниe дo 13 мaй т.г. Oбнapoдвaни ca и нoвитe пpaвилa зa paбoтa нa пapлaмeнтa в ĸpизиcнa cитyaция.

Президентът отново призова правителство да вземе бързи мерки, които според него вече дори са закъснявали, за да не се допусне да има хора, които мизерстват.

„Да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата“, предупреди държавният глава. И добави: „Хората, които вземат тези решения са сити хора, но има много гладни. Заради това казвам: Не чакайте момента, в който гладът ще победи страха!“. Така той коментира въпроса дали ще наложи вето на част от законите, които вчера бяха приети в Народното събрание. Радев обясни, че се очаква всички документи да постъпят при него и след като ги разгледа, ще реши.

Миналата седмица Борисов предупреди, че ако президентът наложи вето, той ще извади депутатите на ГЕРБ от парламента.

Относно заплатите на народните депутати и решението на парламента да дарят възнагражденията си, които ще получат по време на извънредното положение, държавният глава каза, че той е дарил своята заплата още от март. "За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да дарят заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в начало”, каза Радев и обвини  депутатите в популизъм и суета. “За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм", подчерта държавният глава. След което се обърна директно към народните представители: "Уважаеми депутати, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: Кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати!“.

Радев посочи, че парите му са отишли в подкрепа на възрастните хора в община Видин.

 „Редом със здравните мерки трябват убедителни и навремени мерки за борба със социалната и икономическата криза, защото ако няма адекватна реакция, ще има последствия“, заяви още президентът. Според него има вече някакви мерки, но те не са достатъчни. Той смята, че обществото трябва да спазва указанията на властите.

„Но не можем до безкрай, докато има вирус у нас, защото вирус ще има и след 13 май, пак ли ще стоим в това положение? Нужно е да мислим сега как управляемо и по-бързо да излезем от това положение“, коментира президентът. Според него е нужно да се мисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията

Румен Радев поздрави всички лекари, медицински сестри, медицински специалисти от „Пирогов” по случай техния празник. "Благодаря за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в плен на болестта", каза Радев. И определи като тревожен факта, че вече има 30 медици, заразени с коронавирус.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай