Радев изпита ПП-ДБ с въпроси за законодателната им програма

Президентът изреди Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната

Радев изпита ПП-ДБ с въпроси за законодателната им програма | StandartNews.com

"Продължаваме промяната-Демократична България" влязоха на консултации при президента Румен Радев.

Искам да ви поздравя със силния изборен резултат в сложния политически процес. Вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговор и общи действия с победителите от ГЕРБ. Затова е важно за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис в най-важната задача в този парламент - съставяне на редовно правителство възможно най-скоро", каза президентът.

Радев попита представителите на коалицията каква формула виждат, ако се стигне до втори мандат - търсене на широка подкрепа, правителство на малцинството или друго.

"Важна задача освен съставянето на правителство, е законодателната дейност, където вие като втора политическа сила с много малка разлика от първата, имате сериозна парламентарна тежест при определянето на дневния ред на НС. Виждаме, че от вчера и днес стават много внесените закони, всеки ден тяхната бройка расте, но какви са вашите намерения за приоритети, защото в спешен порядък трябва освен закон за държавен бюджет, да приемем и законите, които ще допринесат за нашата европейска интеграция - Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост", посочи още държавният глава.

Радев попита ПП-ДБ кога според тях е подходящото време за връчване на първия мандат, а ако той не успее - на втория.

"Вие очертахте доста добре дилемите пред нас като българи, но искам да заявя, че ние слагаме ясен стандарт в българската политика - това, което обещаваме и говорим преди изборите, да бъдат и нашите действия след изборите. Очертахте основните приоритети - липсата на справедливост, реформата на правосъдната система", отговори съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Основни приоритети в законодателната програма ще бъдат разследването на главния прокурор, законът за антикорупционната комисия, еврозоната и Шенген, посочи той.

"Би било огромен срам за България да бъде разделена от Румъния и българите да бъдат сложени като втора категория европейци. Това е недопустимо и всички трябва да се постараем този резултат да не бъде постигнат по този лош начин. Еврозоната - знаем, че ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви, с шансове нашата банкова система да бъде наистина стабилна, ние трябва да го направим".

Петков отново припомни позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат.

"Ние сме готови да сложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория мандат. Това правителство ще бъде водено от същите стандарти и приоритети, за които споделихме".

Радвам се, че година по-късно и два цикъла избори по-късно стигаме до законодателната програма и приоритетите на последния редовен кабинет, коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Законите, заложени по ПВУ, вече има убеденост в обществото, политическите сили, президентството, че трябва да бъдат приети. Залагането на нов начин на управление на публичните финанси - те трябва да се управляват по начин, по който парите да стигат до всички български граждани и фирми, а не до избрани граждани и избрани фирми".

ПП и ГЕРБ са опоненти и имат различни виждания за това как трябва да се развива страната, коментира Василев, но уточни, че са успели чрез приоритетите в законодателната програма да намерят формула, така че тези закони да бъдат приети в парламента.

"Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават, но има някои граници, които не могат да бъдат прекрачени. Тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно".

В парламента се постигна консолидация около един безспорен дневен ред, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"В тях фигурира дори заявка като изменение на Конституцията, защото ни е ясно, че пълноценна съдебна реформа само на законово ниво не може да се реализира".

По думите му това, че президентът е отпуснал повече време между връчването на мандатите в предния парламент, е дало възможност на политическите сили да преминат през необходими за тях процеси.

"Тук не става дума за безпринципни компромиси, а за възможността да се свършат определени задачи и е ясно, че това е сложно в ситуация на поляризация... Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант само с втория мандат", добави Христо Иванов.

По-рано на консултации с държавния глава бе ГЕРБ-СДС. Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев изразиха надежда, че ще бъде съставено правителство с ПП-ДБ. От ГЕРБ заявиха още, че ще действат отговорно и няма да допуснат фалит на държавата.

Радев ще приключи утре кръга от консултации, става ясно от графика на насрочването им. В петък държавният глава ще приеме последователно представители на парламентарните групи на "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ".

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание, което е именно ГЕРБ-СДС. По думите на лидера на ГЕРБ след консултациите, държавният глава е казал, че може да забави процеса само с няколко дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай