Радев с извънредни думи за Украйна

Политическа криза все още не е намерила трайно решение, заяви още президентът

Радев с извънредни думи за Украйна | StandartNews.com

"България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ние ще подкрепим европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира."

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, цитиран от Dariknews.bg.

"Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове и протворакетни установки", категоричен беше държавният глава.

"Редно е българските граждани от сега да знаят позициите на партиите, които скоро ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или на удължаването на войната", добави Радев.

Според него така страната ни ще даде на ЕС знак за своя суверенитет във взимането на решения.

Президентът апелира отново за приемане на работещо антикорупционно законодателство, както и закон за разследване на главния прокурор. "Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не може да се хвърлят части от някакви СРС-та, без да се казва публично за какво става въпрос.

Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта, каза още президентът при откриването на конференция „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда в София.

"Корупцията освен, че подкопава тя е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея", каза той.

За пореден път президентът отбеляза, че последвалата политическа криза все още не е намерила трайно решение.

Румен Радев каза още агресията на Русия срещу Украйна е показала, необходимостта от силата на правото в глобален план. 

"Войната показа, че рисковете пред демократичното управление и националнатата сигурност са свързани", подчерта държавният глава. 

"България прие важната и отговорна роля да води работна група, която да постави под въпрос и да намерим решения на темата за противодействие на корупцията, като фактор, засягащ националната сигурност, суверенитета на всяка една от нациите и стабилността на региона", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Министър Зарков посочи, че България е поканила страни от региона, разбирайки, че корупция има навсякъде и нито една демокрация не е имунизирана от нея, но тя има различни причини и проявления в различните региони.

По думите му конференцията е кулминация на усилията на българското правителство да изпълни със съдържание Годината на действие.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай