Четвъртък,

Радев с 8 задачи към служебните министри

От: СТАНДАРТ -
Радев с 8 задачи към служебните министри
A
A
A

Осем задачи на служебните министри даде президентът Румен Радев, представяйки назначения от него правителствен екип.

ВИЖ ОЩЕ: Радев към служебните министри: Разкрийте истината

Първите две бяха генерални. Едната е да се разкрие истината за състоянието на държавата при предишното управление. Другата – да се направи крачка към укрепването на държавността.

ВИЖ ОЩЕ: Кабинетът Радев: Ревизия, обрат и 2 реверанса

„В тази обстановка този кабинет трябва да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“, каза президентът Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Новият премиер: Почтеност. Ще работим за бизнеса

Държавният глава постави още 6 задачи на служебното правителство. Първата е война на купения вот и гарантиране на честни избори. Пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, каза държавният глава. И веднага посочи следващата важна мисия пред назначения от него правителствен екип да въведе ред в хаоса с ваксинацията.

ВИЖ ОЩЕ: Първа снимка на служебния кабинет

Петата задача е Планът за възстановяване и внасянето му в Европа. Радев каза, че кабинетът на Борисов е абдикирал от задълженията си и е отказал за депозира плана. Затова той възложи на служебните министри не само да го депозират в Брюксел, но и да включат в него петте конкретни проекта, разработени от президентската институция. Икономическият екип на служебното правителство е участвал в работата по тях.

ВИЖ ОЩЕ: Политолог каза посланията на служебния кабинет

Шестата задача е грижата за хората. "Уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важна за всяко управление", каза Радев. И постави следващата цел: "В никакъв случай не отричате труда на експертите".

Президентът заръча на служебните министри още да се придържат към прозрачност и ефективност на управлението.

ЕТО ЦЯЛАТА РЕЧ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ:

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаеми секретари и съветници,

Уважаеми представители на медиите,

Дами и господа,

След изчерпване на заложените в Конституцията възможности за съставяне на правителство от партиите от 45-ото Народно събрание с указ № 129 от днес назначавам служебно правителство. Служебното правителство ще управлява България до създаването на ново, редовно правителство, което, надявам се, да бъде излъчено от следващото 46-то Народно събрание след провеждане на насрочените от мен избори на 11 юли. Четиридесет  и петият парламент бе белязан с много емоции, макар и кратък, неговият живот не бе напразен, той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният  управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, в него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди.  Той доказва онова, което, за съжаление, не бе постигнато в 45-ото Народно събрание: че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Нещо повече, оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България.

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и разбира се засилена съпротивата от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят  важни задачи:

-        Да гарантира нормалното функциониране на държавата;

-        Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот;

-        Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата;

-        И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави, в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса.

Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе разработен изцяло в достатъчно секретна обстановка, без ясни публични критерии от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейските институции. Без, в никакъв случай, да отричате труда на експерти, доказани в многобройни екипи, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейските изисквания с предложените до момента. Ще трябва да отчетете в един голям дефицит от време и множество рационални предложения по този план, включително и от президентската институция.

Да напомня, предложихме пет конкретни проекта, основани на ясни принципи и приоритети, за инвестиции основно в човешкия капитал, за максимално обхващане на хората, за инвестиции в нови водещи световно признати технологии, за дигитализация и иновации, за опазване на българската природа, за прозрачно, отговорно и ефективно управление. Да напомня само някои от тези проекти. Те касаят едни отдавна заложени проблеми и необходимост от тяхното решаване в нашето общество:

-        Пълноценна, разгърната навсякъде в страната, спешна медицинска помощ по въздуха;

-        Иновативни, технологично перспективни, автономни проекти в енергетиката;

-        Ранна профилактика и диагностика на българското население с цялостен обхват;

-        Прекрасни условия за обучение на нашите деца в нови водещи технологии, дигитализация, иновативни методи;

-        Нови технологични и организационни решения за ефективно координирано наблюдение, мониторинг, управление на природната среда, природните ресурси, тяхната защита. Управлението при бедствия и аварии, катастрофи. Ефективното управление на селското стопанство, контрол върху безразборната сеч и застрояване в защитени територии.

Тоест прозрачност и ефективност на управлението. За съжаление тези проекти бяха неглижирани от досегашното управление и аз се надявам вие да подходите по-отговорно. Най-малко, защото сред вас са хората, с които заедно работихме по тях.

Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. Вярвам и в подкрепата на българското общество, което показа, че не иска да живее постарому.

В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Затова и моят избор се падна на хората пред вас.

Служебен премиер ще бъде г-н Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана в президентската институция. В предишното служебно правителство, което назначих, той бе отговорен и за организацията на изборите. Български генерал, достоен офицер и дипломат, с важни мисии и задачи в рамките на Министерството на отбраната и навън – Брюксел, Анкара, Вашингтон. Завършил е Националния военен университет на САЩ.

За вицепремиер на служебното правителство по социалните и икономически политики определям г-н Гълъб Донев, секретар в президентската институция по социални политики и здравеопазване. Бивш служебен министър от предишното служебно правителство с доказан ръководен опит и експертиза в областта на социалната политика.

Г-н Бойко Рашков – вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебното правителство. Депутат от 39-ото Народно събрание, доказан дългогодишен юрист с доказана практика, заемал редица ръководни длъжности – директор на Националната следствена служба, ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, заместник-министър на правосъдието, с активна преподавателска дейност, член на моя Правен съвет.

Вицепремиер по управление на европейските средства – Атанас Пеканов, член на моя Стратегически съвет. Икономист в Австрийския институт по икономически изследвания и анализи, преподавател във Виенския институт по икономика и управление на бизнеси, с престижно образование, работил в Европейската централна банка.

Г-н Стойчо Кацаров за служебен министър на здравеопазването – с дългогодишен административен стаж – заместник-министър на здравеопазването, доказан експерт с ясни виждания за необходимите действия, които да бъдат предприети спешно в нашето здравеопазване.

Асен Василев за служебен министър на финансите. От Немската гимназия в Хасково до топ 2% на Харвард. Участвал и ръководил редица международни проекти и компании, с бизнес в областта на финансите, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Доц. Виолета Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Доказан преподавател, архитект, заместник-министър в предишното мое служебно правителство.

Проф. Николай Денков, също министър на образованието и науката в предишното мое служебно правителство, топ 2% в световната класация на учените, с безброй научни публикации, преподавателска дейност в престижни световни университети.

Г-н Светлан Стоев  за служебен министър на външните работи – дипломат  от кариерата, бивш посланик в Швеция, настоящ в Дания, бивш директор на държавния протокол с доказан опит и експертиза в организирането на избори зад граница.

Г-н Янаки Стоилов – народен представител в няколко парламента, един от бащите на съвременната българска Конституция, юрист с уважавана експертиза, преподавател в Софийския университет.

Г-н Велислав Минеков за служебен министър на културата – скулптор, общественик и професор в Националната художествена академия  и не само там, в редица престижни учебни заведения в чужбина.

Г-н Асен Личев за служебен министър на околната среда и водите – безспорна експертиза, опит и отдаденост дълги години в това министерство.

Г-н Георги Панайотов – министър на отбраната, дипломат от кариерата, завършил Московския държавен институт по международни отношения, наш доскорошен постоянен представител в Организацията на обединените нации с дипломатически опит в различни столици – Тирана, Кабул, Вашингтон. Има дълъг стаж като началник на отдел НАТО в Министерството на външните работи.

Проф. Христо Бозуков заема същата длъжност, каквато беше и в предишното мое служебно правителство – служебен министър на земеделието, храните и горите. Той има доказана експертиза и научна, и професионална, както и административен опит.

Г-н Георги Тодоров с дългогодишен стаж и експертиза в Министерството на транспорта и служебен заместник-министър по време на моето служебно правителство в същото министерство за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Г-н Кирил Петков, топ 10% на „Харвард“, известен общественик, бизнесмен и предприемач, изцяло експортно ориентиран бизнес, независим от обществени поръчки, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност – за служебен министър на икономиката.

Г-н Андрей Живков за служебен министър на енергетиката, също дългогодишен стаж, доказани ръководни умения в Министерството на енергетиката и в частния бизнес.

Г-жа Стела Балтова – служебен министър на туризма, проф. Балтова заемаше тази длъжност и в предишното мое служебно правителство.

Г-н Андрей Кузманов за служебен министър на младежта и спорта, известен изявен и състезател и ръководител на федерация, председател отскоро на Европейската федерация по модерен петобой.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички