Радев предупреди за чудовищна инфлация. Съвет към кабинета

Нинова иска да избегне подписа си под документи за оръжия, които знае, че стигат до Украйна, каза президентът

Радев предупреди за чудовищна инфлация. Съвет към кабинета | StandartNews.com

Натискът беше по-голям миналата година. Удържах на натиска с два поредни съвета и може да се удържа на него само когато има ясни позиции и желание. Моите реакции винаги са били ясни. Това каза президентът Румен Радев за казуса със Северна Македония пред Паметника на незнайния воин, където той и Илияна Йотова поднесоха цветя. 

"Мисля, че и аз, и служебното правителство показахме основанията и обяснихме позициите на България и те се възприемат. Става въпрос за правата на човека и езика на омразата. Това е несъвместимо с европейските принципи", допълни той. 

 Помолен да коментира думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни на практика има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ, президентът Радев каза, че е "крайно неуместно и нездравословно да се поставят ултиматуми".

Според него, в момента страната ни няма нужда от нови избори, защото е изправена пред редица кризи. 

"Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много държави, нашата зависимост е голяма. За разлика от много държави, българите са енергийно най-бедните в ЕС. Рисковете са една чудовищна инфлация, в която хиляди предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза", обясни Радев.  

Той подчерта, че ние сме зависими от руския петрол и газ, за разлика от други държави в ЕС. "Трябва да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Много малки и структуроопределящи предприятия да не издържат", добави държавният глава.

"Очаквам правителството да осъзнава и отстоява българския интерес. Имам ясно изразена и последователна политика относно Северна Македония", коментира президентът.

Румен Радев бе попитан и за напрежението между него и вицепремиера Корнелия Нинова.

"Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства", заяви Радев.

След обяд в София на метростанцията на НДК "Звукът на метрото" - с танц, цирково изкуство и вариететен спектакъл, ще бъде отбелязан Денят на Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай