Радев размаха пръст на Промяната заради газа

Неефективната практика да се договарят танкери без търг се премахва от днес

Радев размаха пръст на Промяната заради газа | StandartNews.com

Неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената, се премахва от днес, заяви президентът Румен Радев. По думите му днес "Булгаргаз" е обявил за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида.

"Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще - открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят решения не месец за месец, както досега", допълни Румен Радев.

Според президента е необходимо да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено на цените на втечнения газ за тази година.

"Поздравявам правителството за сключения вчера договор с "Газтрейд" за гарантиране на един милиард кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис. Продължават усилията за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени", добави Румен Радев.

Той изрази надежда интерконекторът в Гърция да бъде приключен в срок.

"Дали е гарантирана зимата зависи от това дали ще бъдат намерени слотове за втечнен газ", заяви Румен Радев. Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент.

По-рано днес бе съобщено, че "Булгаргаз" обявява търгове за доставка на газ през зимата. Една трета от необходимите количества ще бъдат осигурени по този начин, обяви изпълнителният директор на доставчика Деница Златева на съвместна пресконференция със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Служебното правителство си е поставило за цел да осигури два пъти повече природен газ от необходимото за потребление в страната, обяви енергийният министър Росен Христов. Затова "Булгаргаз" обявява три търга:

- за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022

- за доставка на втечнен газ за 2023

- за доставка на втечнен газ в периода 2024-2034

"Служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, в идеалния вариант до края на 2023.", каза Христов.

"За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия и етапи и липсват критерии за оценка, търговете ще преминат през няколко етапа - предварителен подбор на кандидатите - да е ясна собствеността на компанията, да нямат търговски ограничения, да имат надеждност и опит с доставките на втечнен газ. Вторият етап е подаване на оферти и трети етап - класиране и оценка на офертите по ясни критерии. Целта е да има проследимост, публичност и прозрачност", каза Златева.

Търгът за дългосрочната доставка на втечнен газ ще отнеме 6 месеца и победителят в него ще бъде определен по време на следващото редовно правителство. Търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи, уточни Златева.

"Дългосрочният търг е стратегически за постигане на реалната диверсификация и за гарантиране на доставките за период от 10 години. За него има предварително запазен 10 годишен капацитет в Александруполис", поясни тя.

Вчера дружеството разшири резервирания капацитет за доставка на втечнен газ от терминала в Александруполис. Той се очаква да заработи през 2024г. Дотогава страната ни ще преговаря за допълнителни слотове на различни терминали за доставка на втечнен газ.

"Това, което днес обявяваме, е голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите месец по месец, които бяха по време на предишното правителство. Резултатите за октомври са налице, има промяна в цените, продължаваме по същия път", каза енергийния министър Росен Христов.

Предстоят преговори и за доставка на тръбен газ, допълни служебният министър на енергетиката. Разговорите с "Газпром" продължават - за момента без развитие. Водят се преговори и за увеличение на азерските доставки.

"Истинската диверсификация означава да осигуряваме количества поне на 130% - 150% от необходимото, за да може, при невъзможност на доставчик да си изпълни ангажиментите, да преминем към друг. Реално, ако всички преговори преминат успешно, ще осигурим повече газ, отколкото ни е необходим и "Булгаргаз" ще може да се превърне в европейски доставчик. Това е и част от нашата стратегия - "Булгаргаз" да е търговска компания, която да заработи на печалба, а не само да покрива нуждите на страната", каза Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай