Радев похвали формулата на служебния кабинет

Министри с различни политически убеждения могат да се обединяват, каза президентът

Радев похвали формулата на служебния кабинет | StandartNews.com

„Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности". Това коментира пред журналисти м НИМ президентът Румен Радев. Той участва в работна среща в Националния исторически музей с посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ. В срещата се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Европейската комисия в България.

Един от приоритетите на този кабинет е повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях, каза още Радев.

Политическата ситуация в страната, борбата с корупцията, предстоящото домакинство на България на Инициативата „Три морета“, както и европейската интеграция на Северна Македония бяха сред темите, поставени от дипломатическите представители на срещата.

Наложените санкции върху български физически лица и компании по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ също бяха обсъдени по време на разговора. Президентът посочи, че от следващия български парламент ще се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от институциите при подобни случаи в бъдеще.

Служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки в тази насока, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната. Румен Радев призова за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай