Радев похвали българската адвокатура

Срещата е в рамките на консултации за необходимостта от промени в Конституцията

Радев похвали българската адвокатура | StandartNews.com

Президентът Румен Радев заяви в началото на срещата си с представители на Висшия адвокатски съвет, че по темата за промени в Конституцията той прави договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации, и българските институции.

Срещата е в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в Конституцията. На нея присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ако някой друг прави някакви други уговорки искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са oправомощени да инициират промени в Конституцията. Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", каза още президентът Румен Радев.

По думите му целта на консултациите е да се откроят проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, а и в редица други важни области.

"След тридесет години преход и дълбоки социално-икономически промени, и сътресения, днес, търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", заяви президентът Радев.

Той посочи още, че в последните 30 години адвокатурата често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

Председателят на съвета Ралица Негенцова посочи от своя страна, че темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна и на моменти се приема дори болезнено от гражданите.

"Ето защо това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани не емоционално, а на експертно ниво, изключително прецизно, на моменти дори предпазливо", допълни Негенцова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай