Радев подгони парламента! Къде е драмата

Какво каза президентът за гласуването

Радев подгони парламента! Къде е драмата | StandartNews.com

Президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс. От мотивите става ясно, че държавният глава не е съгласен с възможността да се гласува смесено чрез хартиена бюлетина и машина, пише Бг он еър.

В мотивите си Радев подчертава, че парламентът е подменил характеристиката на машинното гласуване. По-късно даде пояснения от Брюксел. 

"Знаете, че машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес, а именно недействителните бюлетини. То спомогна значително да се намали контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон на практика се променя характеристиката на машинното гласуване", констатира той. 

Радев продължи с критиките си.

Радев продължи с критиките си.

"Не мога да приема, че поставя партиите при различни условия - тоест само тези, които са преодолели бариерата от над 4%, имат достъп до машинния код", допълни държавният глава.

Радев е на мнение, че се възпрепятства гласуването на българите в чужбина и обръща внимание, че с промените в закона парламентът изцяло премахва дори идеите за бъдещо "дистанционно гласуване". 

Промените в Изборния кодекс бяха гласувани на 2 декември по време на 18-часово заседание с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай