Радев обяви: Кандидатира се отново с вдигнат юмрук

Мощна политическа алтернатива, каза президентът

Радев обяви: Кандидатира се отново с вдигнат юмрук | StandartNews.com

Румен Радев свали картите. Обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

ВИЖ ОЩЕ: Радев заговори като лидер на протеста/НА ЖИВО/

Радев не уточни под каква форма ще участва във вота за държавен глава – като партиен кандидат на БСП или друга партия или като независим. Каза само, че ще го направи в законовия срок - след парламентарните избори.

Румен Радев призна, че разчита на подкрепата на БСП за преизбирането си. „Очакваме, че ще бъдем заедно с българските социалисти, с всички хора от ляво, които са нашето политическо семейство, както и с всички почтени хора. Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години на нашия мандат. Те доказаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. Да, очаквам да бъдем отново заедно”, заяви Радев.

Мой пропуск, може би, но никога досега не съм се срещал с г-н Доган. Самият факт, че той наистина е трудно достъпен…, каза Радев. И допълни: „Надявам се при негови публични изяви да имаме тази възможност.”.

По повод категоричната позиция на ДПС, което вече публично посече Радев за втори мандат, президентът неглижира решаващата подкрепа на Движението за избирането му в края на 2016 г. И обяви, че гласовете от Движението за него били незначителни. Бюлетините на българите от Турция не били в негова полза. ДПС никога не са заявявали открита публична подкрепа, каза Радев. И обяви, че обикновените хора, членове на Движението, които също водели труден живот, го подкрепяли.

Отправям послание за нова България, каза президентът по време на отчетната си пресконференция за 4-ата година от своя мандат.  2020 година бе година годината на българското събуждане. Доверието в правителството и в парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото българите излязоха на улицата и категорично заявиха волята си за промяна. Хората скандираха: „Мутри вън”, припомни собствения си призив Радев. И даде знак, че цялата му кампания още отсега ще е с вдигнат юмрук.

Предстоящите парламентарни избори поставят българите пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана и задкулисна, несправедлива към обикновения българин, каза Радев.

Най-важната, непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от навия парламент за демонтаж на порочния модел на управлението, заяви още Радев.

Нужна е мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой, на фалит и бедност. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителство на задкулисието под формата на кабинет на националното спасение, експертен кабинет или други формулировки, каза Радев. И допълни, че затова още отсега обявява кандидатирането на втори мандат на себе си и Йотова.

На въпроса щом иска „мощна политическа алтернатива”, ще направи ли свой политически проект още за тези парламентарни избори, Радев заяви: „Заявяването за втори мандат само по себе си е политически проект, който може да обединени много българи и организации, което застават зад нашите принципи и приоритети.”. Радев се обяви за единствена алтернатива и заяви: „Това е здравият фундамент като укрепване на държавността. Ако ние не укрепим този фундамент, всички проекти са обречени”

Така партиите ще имат възможност да се позиционират, разкри плановете си Радев.  Той още с първите думи на речта си на пресконференцията заговори като лидер на протеста, очертавайки каква ще е линията му на поведение оттук нататък.

Свалих доверието си от кабинета, започна Радев. И подчерта, че 6 месеца по-късно са започнали протестите срещу властта. Президентската институция бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им за оставка да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война, каза Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай