Радев към БСП: От вас зависи широката подкрепа за кабинет /ВИДЕО/

Президентът призова социалистите да разгледат предложенията на служебния кабинет за вдигане на пенсиите

Радев към БСП: От вас зависи широката подкрепа за кабинет /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Предстои да работим усилено върху това, за което вие от БСП винаги сте говори – справянето с корупцията, справянето със социалните неравенствата. За да се случи всичко това е нужно ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Това каза президентът Румен Радев на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на консултации на „Дондуков” 2 за съставяне на правителство.

ВИЖ ОЩЕ: ИТН при Радев: Имаме общи приоритети, да надскочим партийното его

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов: Няма коалиция. Имаме общи приоритети с 4 партии

Така е отредено, че от БСП зависи постигането на това мнозинство. Не само математически. Приветствам решението ви да участвате в диалога на „Има такъв народ”. Защото е важно управлението да се формира на ясни приоритети, каза Радев. И призова социалистите да разгледат предложенията на служебния кабинет за вдигане на пенсиите, които са в унисон с идеите на БСП за преизчисляване на възнагражденията на възрастните хора, така че да няма пенсионери под линията на бедността.

ВИЖ ОЩЕ: Безпрецедентно! ГЕРБ бойкотира и президента

От страна на БСП българските граждани могат да разчитат на разум, надпартийно мислене и грижа пред тях, каза от своя страна Корнелия Нинова. Тя изтъкна промяната в отношението на „Има такъв народ” към социалистите. В миналия парламент за тях бяхме статуквото, каза Нинова. И допълни: „В събота ще опидем на консултации с ИТН, надявам се това да не бъдат първите ни и последни разговори”.

Ако не се стигне до реализация на първи и втори мандат, ние имаме политическо решение, че ако прецените и ни дадете мандат, този път ще опитаме да съставим правителство, заяви Корнелия Нинова. И допълни: „Нямаме историческо време предвид важните задачи, които предстоят предстраната”.

Приветствам тази готовност при получаване на мандат да се състави кабинет, каза Радев и подчерта, че това е отговорността на парламентарните партии. Както и пред „Има такъв народ” президентът подчерта, че този път няма да бърза с връчването на първия мандат, за да може да се постигне максимално съгласие по приоритетите и широката подкрепа на кабинета.

България е изправена пред сериозни предизвикателства, както в резултат на COVID кризата, така и на икономическите и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, такава беше и позицията ни при миналия парламент. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид и нарастващите цени на основни храни и стоки на ток, вода, парно, растящата бедност и увеличаващите се неравенства“, обясни още Нинова.

Тя уточни, че заради COVID кризата икономиката миналата година е отбелязала спад от 4,5%. „Има нужда от целенасочена държавна политика, за да се преодолее този спад и да започне растеж. Имаме и други приоритети, но тези са достатъчно важни, за да мислим държавнически и да се опитаме този път да съставим редовен кабинет, с ясни приоритети и отговорност за задачите, които трябва да свършим“, коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай