Радев иска военни лидери на България

Необходими са политическа воля и ресурси, за да се прекрати отливът на хора от армията, каза президентът

Радев иска военни лидери на България | StandartNews.com

ФОТО: Дарик радио - Велико Търново

Необходими са политическа воля и ресурси, за да се прекрати отливът на хора от армията, каза президентът

Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Модерното оръжие и съвременните технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора“, подчерта президентът. Радев посочи, че днес военното образование е изправено пред сериозни изпитания, а динамичната и непрекъснато изостряща се среда на сигурност и ограничените ресурси увеличават непрекъснато изискванията към военнослужещите да определят точните приоритети, да усвояват необходимите знания и да изграждат адекватни умения и способности.

По думите на президента като правоприемник на Софийското военно училище Националният военен университет „Васил Левски“ може да се гордее с изминатия път, защото „най-високият зрелостен изпит на българското офицерство винаги е бил този пред историята“.

Държавният глава припомни, че още първият произведен випуск на военното училище участва в Сръбско-българската война в защита на Съединението и българската свобода, а впоследствие изнася на плещите си участието на Българската армия във войните за национално обединение. „Възпитаниците на училището бележат бляскави победи и полагат кости в името на нашата свобода, независимост и благоденствие. Внушителен е броят на представителите на българския обществено-политически елит, придобили своето образование и подготовка тук“, заяви още Румен Радев.

В приветствието си държавният глава подчерта, че и днес Националният военен университет е сред най-престижните образователни и научни институции в страната, която подготвя висококвалифицирани кадри - офицери и специалисти с висше образование за нуждите на Въоръжените сили и на всички останали структури от системата за национална сигурност и се адаптира успешно към високите изисквания на пазара на труда.

Президентът изрази признателност и уважение към ръководството и преподавателите от Националния военен университет „Васил Левски“ за високите резултати и всеотдайност, за чувството за дълг, с които пазят традициите и успяват да осъвременят учебните планове, програмите, формите и методите за обучение в тези трудни за България и за Българската армия времена. „С особено удовлетворение бих искал да отбележа, че Националният военен университет изгражда лидери - личности с характер и умения, възпитани в ценностите и идеалите на родолюбието, на дълга и честта“, каза още Румен Радев.

В словото си държавният глава увери курсантите и студентите на висшето училище, че са избрали правилното място и им пожела да бъдат смели и всеотдайни, мъдри ръководители и да служат с достойнство и чест на България. „Дълго ни внушаваха, че ни трябват знания и компетентност, а понятията дълг и родолюбие биваха отпращани в миналото. Днес българите ясно усещат, че във време, в което са изморени от корист, сметки и лъжи, имат все повече нужда от хора, отдадени и посветени на България, от хора, от които зависи самото оцеляване на нашето общество. Убеден съм, че вие сте хората, на които България може да разчита и които България очаква“, категоричен беше президентът.

По време на тържественото честване в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, генерали, офицери, сержанти, войници и ветерани.

Във Велико Търново държавният глава разгледа учебно-материалната база на Националния военен университет „Васил Левски“.

Румен Радев посети Православния храм „Св. Седмочисленици“ и ще поднесе цветя пред паметника на Васил Левски и паметника на възпитаниците в района на висшето училище.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай