Понеделник,

Радев гневен - бой по цените от Булгаргаз и корабите от Америка

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
28872
Радев гневен - бой по цените от Булгаргаз и корабите от Америка
A
A
A

За неразбираема и извън политическата и управленска логика обяви президентът Румен Радев ценовата политика на обществения доставчик "Булгаргаз". По думите му не е нормално да се обявява прогнозна цена на газа за юли, а чак в средата на май да се определя тази за настоящия месец.

"Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост и аз се надявам тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да са дългосрочна политика за българското правителство", настоя държавният глава.

Той не уточни дали премиерът Кирил Петков го е уведомил за договорената доставка на втечнен газ от Америка, но изтъкна, че в тази ситуация най-важно е правителството да информира гражданите и бизнеса, за да може да има предвидимост.

Румен Радев оправда протеста на превозвачите и другите демонстрации, които се задават идната седмица.

"Кризите, в които се намираме са тежки, но е най-важно да не се допуска криза на доверие. Защото никое правителство не може да извади страната от тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е да има диалог - открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и да се отстояват мненията на всички страни", каза Радев.

Дали има криза на доверие зависи от поведението на хората и от това дали още хора ще се включат в тези протести, допълни Радев.

Президентът не даде конкретен отговор дали според него предстоят предсрочни избори. Той каза, че “единствено от политиката на правителството зависи тежките икономическа и социална кризи да не ескалират в политическа криза”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички