Работещите в МВР са намалели с 9 300 за 5 г.

Работещите в МВР са намалели с 9 300 за 5 г.  | StandartNews.com

София. Работещите в МВР са намалели с 9 300 за период от пет години. По този начин през декември 2014 г. щатът в МВР е достигнал 49 500, а заетите - 47 134. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков, който днес представи пътната карта на реформите в МВР.

През 2013 г. се наблюдава пик на напускането от системата - 4 757 служители са напуснали, а тяхната цифра през 2014 г. е 4 035, обясни министърът, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна, че необяснените реформи в министерството и неяснотите около пенсионирането на служителите са основна причина за напускането на служителите.

Само през декември миналата година са напуснали 716 души. От друга страна нарастват разходите в МВР, обясни още Вучков и уточни, че през годините те са над 1 млрд. лв. Най-голям е делът на разходите за заплати и осигуровки.

Дефицитът в МВР към ноември 2014 г. е около 213 млн. лв. Има нужда от административна реформа, обаче в условията на намаляващ бюджет. МВР се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява елементарните си законови функции, каза още Вучков.

Диференциране на държавната служба в МВР е част от административната реформа, която иска да прокара вътрешният министър. Като първа категория труд ще бъде само за служителите, работещи в най-тежки условия на труд, останалите ще минат по Закона за държавния служител, коментира той.

Към момента в областните дирекции на МВР работят 24 689 служители, в ГД "Национална полиция" заети са 2 665, В ГД "Гранична полиция" работят 6 748 души и в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заети са 7 701 служители, съобщи още Вучков.

Промените в закона за МВР трябва да се приемат до февруари и да започнат да действат най-късно през април. "Искаме да приведем тази реформа в действие още през първите 6 месеца на годината, но не искаме сътресение в МВР", добави той. И уточни, че още тази седмица ще се направят срещи с всички парламентарни групи в парламента и 6-те синдиката в МВР, за да може да обсъдят предстоящата реформа.

"Даваме си сметка, че реформата не е толкова лесна за осъществяване и затова ни е нужда и подкрепа. Тази тежка административна машина каквато е МВР трябва да започне да се движи по-леко. Реформите са необходими", изтъкна Вучков. Работещите в МВР са намалели с 9 300 за 5 г.

По-рано днес Веселин Вучков съобщи, че Петко Сертов вече е в България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай