Работа има, но няма подходящи хора

Работа има, но няма подходящи хора | StandartNews.com

Божидар Данев, изп. председател на Българска стопанска камара

- Г-н Данев, според одит на Сметната палата е сериозно нарушена връзката между бизнес и образование. Това е проблем, по който много пъти сте алармирали от БСК. Къде е най-големият недостиг на кадри за икономиката в момента?

- В момента най-големият недостиг на кадри е във високотехнологичните сектори. Няма хора с подходящо образование, в това число инженерно образование, математическо образование и други. Нашият сектор в областта на информационните технологии вече расте с до 17 на 100. Има ръст в последните години. Имат работа за много повече, за удвояване на обемите си, но нямат хора - независимо че минималната заплата в сектора е 2500 лв.

- На какво се дължи това според вас?

- На първо място, на разминаването между образователните и професионалните стандарти. И в рамките на 20 г. налагахме определена култура на подражание на хора, които са от друг вид - в първите години на хора с дебели вратове, в следващите години на хора, които са свързани по-скоро с бизнеса за забавление, и т.н., но не на хора, които с труда си и интелекта си да изкарват сериозни средства.

- Според одита на БСК едва една трета от завършилите висшисти работят на длъжности, които изискват висше образование. Какъв тип икономика правим с висшисти на позиции в производството?

- За голямо съжаление това, което казвате, не почива на реални данни. Това са експертни виждания. Защо не почива на реални данни? Защото в България държавата не води такава статистика. Първо, хората с определена квалификация какви места заемат и, второ - каква е възрастовата характеристика, свързана с квалификационната, така че процесът да се управлява, както изискват всички учебници по управление. В България не се събира такава информация.

- Къде има излишък от висшисти?

- Това са специалности, които са свързани със социологически науки, с хуманитарни специалности. Но гладът в момента на българската икономика са т.нар. STEM умения, свързани с математика, с точни науки и т.н.

- Къде има недостиг от квалифицирани кадри със средно образование например?

- Има много. Липсват асансьорни техници, специалисти по климатични инсталации, трактористи. Така че има проблеми, които са сериозни, проблеми на икономиката и на възпроизводството на трудовия ресурс.

- Университетът дава само теоретични знания, според одита на Сметната палата. Защо бизнесът не иска стажанти, докато са студенти?

- Все още материята за работа, нормативната уредба не позволява разширението на тази практика. Например ако приемем дуалното обучение на Германия, там от професионалното училище 15-годишните отиват в производството, където се учат и получават умения и компетентности. Но в България това не е възможно, защото се смята, че тези деца са малолетни.

- Вдигането на пенсионната възраст как се отразява на младежката безработица?

- Това е един голям мит. Няма безработица за кадърни и хора с висока квалификация и с трудови навици. Има безработица за хора с неподходяща квалификация, без трудови навици и без технологична дисциплина. Ние употребяваме често израза "няма работа за хората, но няма и хора за работата". Ето и това, което ви казах - сектор изчислителни техники и комуникации може да назначи в моменти хиляди млади хора, които трябва да имат необходимата квалификация или най-малкото да имат желанието да се учат или обучават. Но като че ли по-привлекателни са други професии. Каквато е драмата в общата ни икономика, каквато е в политическите ни среди, такава е и в трудовия ресурс и развитието му, и в образователната система.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай