Голям ден за Гюров и Чобанов. Залогът

Гюров и Чобанов са предложенията на вече избрания за втори мандат гуверньор Димитър Радев

Голям ден за Гюров и Чобанов. Залогът | StandartNews.com

Депутатите Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат изслушани днес в качеството им на кандидати за подуправители на БНБ на извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента. Гюров и Чобанов са предложенията на вече избрания за втори мандат гуверньор Димитър Радев за постовете съответно на ръководител на управление "Емисионно" за Гюров и на управление "Банково" за Чобанов.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната-Демократична България" бе номинация за управител на централната банка при предишната процедура, която не бе завършена, тъй като тогавашната политическа конюнктура не предполагаше стабилно управленско мнозинство. Гюров има опит в различни финансови институции в Европа и Съединените щати, според мотивите за настоящата му номинация от гуверньора Димитър Радев. Също така има дългогодишна преподавателска дейност.

С дълга практика като преподавател, но и с постове като министър на финансите и ръководител на Комисията за финансов надзор, е мотивирана номинацията на Петър Чобанов – настоящ депутат от ДПС, за ръководител на управление "Банково".

И двете управления в момента се ръководят от подуправители с изтекъл мандат – съответно Калин Христов за "Емисионно" и Нина Стоянова за "Банково".

Гуверньорът Димитър Радев дълго време ръководи БНБ също в условията на изтекъл мандат, но миналата седмица с голяма подкрепа от парламента бе гласувано титулярното му място за втори мандат.

Междувременно на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване ще бъде изслушан кандидатът за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

След изтичането на срока за номинации за управител на НЗОК на 17 юли, единствената кандидатура за поста остана тази на Станимир Михайлов. Той е предложен от парламентарната група на ПП–ДБ.

Няколко дни по-рано парламентът откри нова процедура за избор на управител на Касата, след като първият опит беше неуспешен. Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. От ПГ на „Възраждане“ обаче оттеглиха своя кандидат – Тодор Хинов. След това предложената от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отказа да участва в процедурата по избор. Така единствен кандидат остана проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на „БСП за България“, която не беше подкрепена от мнозинството в парламента.

Според процедурни правила изслушването на кандидатите в ресорната комисия е публично в открито заседание, което се излъчва в реално време в интернет страницата на НС. В рамките на до две минути се представя кандидатът от вносител. Кандидатът разполага с до 15 минути за изказване. При изслушването депутатите могат да задават въпроси, като кандидатът отговаря до 25 минути. След заседанието Комисията по здравеопазване внася в НС доклад за резултатите от изслушването. За да бъде избран за управител на НЗОК, кандидатът трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай