Първа реакция на ПП за замразените преговори. Матеев замазва записите

Кандидатът за правосъден министър не вижда нищо укоримо

Първа реакция на ПП за замразените преговори. Матеев замазва записите | StandartNews.com

Първата реакция на „Продължаваме промяната” за замразените от ГЕРБ преговори за кабинет дойде от номинирания за правосъден министър Милен Матеев. Той оправда всички скандални изказвания на Асен Василев и Кирил Петков от записа на Националния съвет на НН, разпространен от Радостин Василев в петък.

ВИЖ ОЩЕ: Край! ГЕРБ сложи точка на преговорите с "Промяната" (НА ЖИВО)

„Съвсем нормално този брифинг беше насочен към симпатизантите на ГЕРБ. Ключовата дума е замразяване, не прекратяване на преговорите. Не разбрах при какви условия тези преговори ще бъдат подновени”, коментира Матеев в интервю за „Офанзива с Любо Огнянов” по НоваНюз.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов проговори за ПП, разкри заговор за овладяване на службите

30 минути преди това на пресконференция в централата на ГЕРБ, Мария Габриел, Бойко Борисов и Томислав Дончев  обявиха, че замразяват преговорите с ПП-ДБ за кабинет. От партията обясниха, че замразяване, не означава прекратяване. Борисов поясни, че ще бъдат размразени, ако ГЕРБ видят в ПП-ДБ желание за експертно правителство, за кратко време. А Мария Габриел заяви, че иска отговори как ПП ще управлява при положение, че иска овладяване на службите, чистка в администрацията и смяна на 500 директори на училища.

ВИЖ ОЩЕ: Европа в шок от записите и задкулисието у нас. Задава въпроси

Според Милен Матеев не са станали ясни аргументите за това замразяване на преговорите и какви са условията за подновяване. „Това, което чухме, беше много общо казано и нищо конкретно като аргументи”, коментира Матеев.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът трещи! Урсула фон дер Лайен зашлеви Кирил Петков

Той потвърди, че е автентичен записът от Националния съвет на ПП.

ВИЖ ОЩЕ: Лена каза тежката си дума за записите и ГЕРБ

„Не намирам нещо юридически укоримо, което се говори. По-скоро може да се търси отговорност за разпространението на записа”, каза Матеев.

Той обясни, че на съвета се е коментирало единствено как службите да бъдат по ефективни.

ВИЖ ОЩЕ: БСП изригна след записите: Държавен преврат

Той коментира и как е разбрал репликата „местните избори ще ги правим с наше МВР.

„Манипулациите на изборите бяха много по-малко по времето на министър Рашков. Да има МВР, което да следи да няма купуване на гласове и да се извършват манипулации, е изключително важно”, каза Матеев.

Запитан за репликата „законно-незаконно трябва да се изгонят всички директори и шефове на агенции в първите 2 седмици”, той я определи като „емоционална реплика”

„Откакто спечелихме първите избори през 2021 г. много хора ни упрекваха, че не сме сменили никоя от ръководните длъжности в администрацията. Хората искаха от нас това нещо”, каза Матеев. И подчерта, че такива смени трябва да стават законно.

 „Странно ми е, че ДАНС са се свързали с Радостин Василев и са му предложили охрана. ДАНС трябва да дадат отговор. Аз не искам да влизам в тази тема. Не съм размишлявал върху неговите емоционални и други качества на Василев, но след това, което се случи, съжалявам, че той беше част от ПП”, каза Матеев.

„След днешния брифинг не знам дали ще има кабинет, но принципно съм дал съгласието си да стана министър на правосъдието. Всички приехме трудно идеята Мария Габриел да бъде част от нашия кабинет. Не съм убеден, че Националният съвет на ПП ще одобри идеята за още министри в кабинета", добави Матеев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай