Борисов проговори за ПП, разкри заговор за овладяване на службите

37 депутати, може и по-малко да станат, искат да овладеят цялата държава, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов проговори за ПП, разкри заговор за овладяване на службите | StandartNews.com

Бойко Борисов проговори за отношенията с „Промяната”. Хиляди хора ме питат „Защо унижаваш ГЕРБ като се съюзяваш с „Промяната” и правиш Асен Василев финансов министър”? На всички обяснявах, че трябва да има правителство, План за възстановяване, бюджет, каза Борисов на извънредния брифинг, на който той, Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ обявиха замразяване на проговорите за кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: Край! ГЕРБ сложи точка на преговорите с "Промяната" (НА ЖИВО)

37 депутати, може и по-малко да станат, искат да овладеят цялата държава. Те говорят за свои хора в спецслужбите, за смяна на директорите на 500 училища, за партийни лидери в държавната администрация, заяви Борисов, коментирайки изтеклия запис от скандалното заседание на „Продължаваме промяната”.

ВИЖ ОЩЕ: Европа в шок от записите и задкулисието у нас. Задава въпроси

Това е войнстващ болшевизъм. Те се гордеят, че са започнали чистката в образованието, каза Борисов и заяви, че всичко това показва какво е мисленето на „Промяната” и нейното виждане как да упражнява властта.

Всички се убедихме, че трябва да направим правителство. Тръгнахме от правителство със съществуване 3 месеца. ДБ казваха експертно, отдалечено правителство. Съгласихме се да върнем нашия мандат, за да тръгнем. Да ние замразихме преговорите вече веднъж, когато беше нашия мандат. Съобразихме се с техния мандат, въпреки, че сме победители. Нашите хора се обидиха много, но аз ги убедих, че това е добре за държавата, обясни Борисов.

Въпросът е начинът, по който мислят да управляват държавата - да вземеш службите, да махнеш хората на ГЕРБ и Радев от службите. Ние за тези две години нямаме хора никъде. Резултатът е този хаос, резултатът е катастрофата на държавата, направихте го. Не ви се натискахме да ставаме министри. Ние чухме какво ще правят пред местните избори, да ни ползват за параван и да ги проведат с техен министър, обяви още лидерът на ГЕРБ.

Имаше изключително разбирателство по тези теми и това ни дойде като гръм от ясно небе. И аз дори си помислих в първия момент, че някакви мерзавци са ги подслушвали, а то било друго", каза още той. 

"Мария има репутация, която не може да разклати никой. Да не казвам за бащата на Петков, че преди 30 години съм се срещал с него по татамитата. Имаме друг разговор, може да си спомняме младежките години. Това мога да кажа. Партията в момента се бушува. Ние отиваме искрено, честно с приоритети, отстъпваме всичко. Такъв език и поведение ние не го заслужаваме", отсече Борисов. 

„С приятели се изпокарахме, само и само да преведем България. Да, ако те не се вразумят, тяхна работа. Аз не им се меся. Но за България след дискредитирането пред евроатлантическите ни партньори“, посочи Борисов.

Той подчерта, че няма практика представители на чужди държави да настояват за конкретни назначения български институции. По неговите думи, това е дискредитиране в полза на „Възраждане“.

„Няма такава практика, никога те не си позволяват да кажат такова нещо. Да ти дават кадрови решения, да ти кажат – йок, няма да е Желязков, трябва да е този, такава практика няма. И ако ние сме говорили така, то е защото заместник-председателя на ЕНП Мария Габриел, Илхан Кючюк, съпредседател на либералите, те с контактите и връзките си там бихме могли да съберем голямо мнозинство в ЕК и ЕП и да изпълним критериите да влезем в Шенген и еврозоната“, обясни Борисов.

„Приема се като много лошо дипломатическо възпитание с кого говориш, какво говориш. Това, което ще постигнем, да не ни вдигнат телефона повече, да не посмеят да напишат един имейл. Жалко е, защото и те имат своя потенциал“, каза той отношение на изтеклите разговори от заседанието на ПП.

"Преговорите ще бъдат размразени, когато видим гаранции за експертно правителство. Трети мандат не виждам как ще стане. Изборите са много по-честен вариант", обобщи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай