Край! ГЕРБ сложи точка на преговорите с "Промяната" (НА ЖИВО)

Преговорите се замразяват

Край! ГЕРБ сложи точка на преговорите с "Промяната" (НА ЖИВО) | StandartNews.com

Край! ГЕРБ замрази преговорите с „Промяната” за кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов проговори за ПП, разкри заговор за овладяване на службите

Дълго мълчах, слушах много, водех се от разума и грижата за държавата, бяха първите думи на Мария Габриел пред журналисти. Партията на Борисов даде извънреден брифинг, за да обясни позицията си след скандалните записи от заседанието на „Продължаваме промяната”, в което Асен Василев говори за овладяване на службите, избори с „нашето МВР”.

ВИЖ ОЩЕ: Европа в шок от записите и задкулисието у нас. Задава въпроси

Днес говорих с акад. Николай Денков, казах първо на него. След това на колегите, сега на вас, журналистите, каза Габриел. И обяви: „Замразяваме преговорите. Всичко си има граници.  Не мога да приема демокрация да се гради на лъжи”.

„Дори да има някакво съмнение, че България е параван, България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори. И аз го ценя“, заяви Габриел.

„Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт“, допълни тя.

„Това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение“, каза още Габриел.  

„Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите аз не мога да участвам под каквато и да е форма. На мен сега ми е важно да има яснота по отношение на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите“, изтъкна номинираната за премиер от ГЕРБ.

„Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме тези преговори“, категорична беше тя.

Не мога да приема някой "да си прави ала-бала с президента", обяви още Мария Габриел.

"Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията. Нечуван подход, към държавния апарат, който не може да бъде обезглавен, защото държавата ще бъде обезглавена", обясни тя. 

„Това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение“, каза още Габриел.  

Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството, заяви и Томислав Дончев. И обясни: "„Този, по чието самопризнание, е правил „ала-бала с президента”, сега ни плаши с президента. Има противоречие. Компромисът прави нещата възможни, ние направихме всякакви – втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас да бъде инсталиран във властта войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, с кръв трябва да се подпише, че ще прави чистки - държавна администрация, служби, образование. Разбирам призива към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката.".

Замразяването на преговорите обаче може да означава, че могат да бъдат размразени, не е сложен окончателен край, заяви Габриел. И поясни: „Аз много ясно посочих фундаментални принципи и отговори, които чакам. Извинението не е към мен, а към българските граждани, към българската администрация, учители, офицери. Уважението е към нашите партньори“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай