"Промяната" губи гласове за избори, политолог каза причината

Радев ще бъде много по-предпазлив преди да подкрепи нова партия

"Промяната" губи гласове за избори, политолог каза причината | StandartNews.com

Дали "Продължаваме промяната" (ПП) ще съставят ново правителство в този парламент, зависи от това дали ще предложат Кирил Петков за премиер. Ако го направят, шансовете му да успее са много малки. Нов кабинет се отдалечава все повече, заяви пред НоваНюз политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според него самият вот на недоверие беше внесен, за да се спре роенето на групата на "Има такъв народ". "Стратегически ход на ГЕРБ, за да спрат изкушаването на депутати от Петков. В момента ПП е функция на авторитета на Румен Радев. Вече нямат неговата подкрепа, а острият конфликт с него ще отнеме много от гласовете за тях", посочи Стойчев.

Политологът смята, че Радев ще бъде много по-предпазлив преди да подкрепи нова партия.

По думите му разривът с президента обаче може да доведе нови избиратели при тях. "Това е много проамериканско правителство. ПП да се надяват, че част от гласоподавателите не са се обезверили, заради червените линии на Петков. БСП са най-големият губещ от изцяло машинното гласуване. Нинова е запозната с това и ако искат да имат по-успешно представяне, ще предприемат стъпки към връщане на хартиеното гласуване преди нови избори", смята Стойчев.

Той смята, че 60% от пиара на ПП се базира на образа на Пеевски. "Скоро ГЕРБ ще отпадне от реториката на ПП, Пеевски се превърна в централна фигура в "проклятието на България", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай