Прокуратурата се скри за случая в Костинброд

Прокуратурата се скри за случая в Костинброд | StandartNews.com

София. Представител на Върховна касационна прокуратура не дойде на брифинга на вътрешното министерство за нарушенията в изборния ден.

По непотвърдена информация предварително е станало ясно, че на срещата трябва да присъства зам.-главният прокурор Ася Петрова. Ситуацията е спокойна, няма драстични нарушения на закона до 15 часа днес, обяви шефът на "Охранителна полиция" в МВР Милчо Енев.

До 15 часа са подадени общо 95 сигнала за нарушения само за деня като най-много са от Пловдив, Велико Търново и Бургас, а в столицата - само 1. Само по един се води досъдебно производство. На телефона на МВР са подадени 67 сигнала като за 17 от тях е счетено, че са съотносими към работата на МВР. Към 15,30 часа са издадени общо 554 удостоверения за изгубени документи. От 1 март до 15 часа вчера в прокуратурата са подадени и са образувани проверки за 55 случая на нарушения. От тях 47 са против избирателните права. Незабавните производства са 2, бързите са 11. В Плевен е осъден и първият търговец на гласове на 5 месеца ефективна присъда затвор и 1000 лева глоба за това, че дал на 5 лица по 50 лева да гласуват за определена партия.

Осъденият е хванат в момента, когато е давал парите. Със случая в Кюстендил, където са открити 750 бюлетини, най-вероятно става дума за книжа, които са били оставени в общината като резерв. "Охранителна полиция" е пазила отпечатаните бюлетини в скандалната печатница "Мултипринт" до 4 часа сутринта на 9 май, когато последните бюлетини са заминали за Турция. "Ние охраняваме единствено транспорта на бюлетините, които се предават с протоколи от печатницата на хора от избирателните комисии и нямаме ангажимент към преброяването какво има в камионите", заяви още Милчо Енев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай