Събота,

Проф. Михайлов, БСП: Създаването на страх у хората е ужасяващо

От: Стандарт -
Проф. Михайлов, БСП: Създаването на страх у хората е ужасяващо
A
A
A

Пандемията през последните две години коренно промени начина, по който живеем. Опитът да опазим себе си обаче още повече извади на показ проблемите на здравеопазването у нас. Кой трябва да понесе политическата отговорност за проблемите и кой ще успее да ги реши. Дебат в студиото на „Събуди се” с проф. Асен Балтов - кандидат-депутат от ГЕРБ и проф. Георги Михайлов от БСП.

Най-големият „провал” на ГЕРБ в здравната сфера проф. Михайлов определи създаването на страх у хората, което по думите му е ужасяващо и не би простил. От своя страна проф. Балтов очерта най-големия проблем и неуспех на БСП:

„Това, че не подкрепиха в самото начало мерките, които бяха взети. Първоначално имаха съмнение, че трябва да бъдат взети такива мерки”, заяви бившият директор на „Пирогов”.

„БСП и ГЕРБ бяха в сериозен консенсус в началото на ерата на коронавируса. Ние подкрепихме извънредното положение, но с корекциите, които направи БСП. Беше предложено извънредно положение с неясни срокове и с неясни пълномощия на Министерския съвет”, посочи проф. Михайлов.

„Не съм съгласен. Вижте мерките, които бяха предприети в Китай - там заваряваха входните врати на кооперациите, за да не излизат хората. Категорично не сме плашили хората”, заяви проф. Балтов.

Проф. Михайлов обясни, че е приел с учудване включването на проф. Балтов в листите на ГЕРБ. „Политиката за един действащ лекар е нещо относително чуждо. Той има своята чудесна професия. Второ - в тази ситуация, в която сме в момента, да застанеш на страната на една политическа сила, която носи сериозна отговорност за всичко, случило се в последните десет години, и за съжаление тя е с негативен знак, говори, че няма как като негов колега да не се учудя”, коментира той.

Опирайки се на мантрата за статуквото, проф. Балтов определи себе си като ново лице, което може да даде свежест и нов облик на партията. „Лично смятам, че имам какво да дам. Моята експертиза не е малка. Четири години и половина бях директор на „Пирогов” и видях какво ли не в този период. Това, че някой смята, че има само негативи в работата на ГЕРБ - не съм съгласен с това”, заяви той.

Коментар дойде и за броя на починалите по време на коронавируса у нас до момента - над 22 000 души. За изминалото денонощие у нас жертвите на COVID-19 са 43.

„Причината е комплексна. Аз смятам, че това, което предлагаме в момента, е най-важното, за да излезем от тази ситуация. На първо място това е разяснителна кампания. Не е късно никога за това да разберат хората, че ваксините са полезни. Това трябва да става верую на държавата”, смята проф. Михайлов.

„Никой не може да носи лична вина. Това е картината в България и в нашето здравеопазване. Имаме прекалено много застаряващо и болно население, с много хронични заболявания. Служебният министър се опита да вмени вина на ГЕРБ за това. Оказа се, че в момента смъртността е 13% повече от втората и третата вълна”, каза проф. Балтов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички