Прочетоха присъдата на кабинета. Идват ли избори?

Боряна Димитрова и Димитър Ганев със сценарии за властта

Прочетоха присъдата на кабинета. Идват ли избори? | StandartNews.com

Идват ли предсрочни избори? Анализ на ситуацията в страната след трусовете във властта и излизането на ИТН от управляващата коалиция направиха директорът на „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова и политологът Димитър Ганев.

Има червени линии в правителството, вътре в партиите, тоест те са достатъчно неустойчиви. Предсрочни парламентарни избори, които очевидно са голяма степен вероятни, ще ни донесат още по разнопосочен, пъстър и фрагментиран парламент, коментира Димитрова пред бТВ.

Агонията сега започва, защото Кирил Петков е вече само формално министър председател тъй като правителството е изгубило своето мнозинство, смята и политологът Димитър Ганев.

"ГЕРБ и "Възраждане" ясно изразиха позиция, че няма да подкрепят този състав на кабинета. Друг вариант е нов състав на правителството в рамките на това народно събрание, но при него Кирил Петков категорично няма да бъде премиер", смята още той. 

Политологът Димитър Аврамов призова влизането в еврозоната да бъде осигурено, защото това ще гарантира стабилността на доходите на хората, стабилността на икономиката и на националната сигурност на страната. Според него в парламента трябва да се говори за това, че мястото на България е в ЕС, за стабилната ни икономика и икономическото развитие и за това да бъдем част от западния свят.

"Тази коалиция дойде на власт преди 6 месеца в името на битката с корупцията. Мисля си, че водещата партия в тази коалиция е на министър-председателя. Те обаче изобщо не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията в България. Къде е дълбоката възможност да се разклати едно управление, което беше оголено от войната в Украйна. Това са поредицата от руски зависимости. В момента, в който са прекъснати едни финансови потоци, се настаняват други финансови потоци и се случи нещо, което накара коалицията да експлодира",  каза Боряна Димитрова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай