Признават за стаж труда на доброволците

Признават за стаж труда на доброволците | StandartNews.com

Работодателите ще наемат младежи с опит в обществени кампании

Безвъзмездният труд на младите хора като доброволци да се признава за стаж от работодателите. Това ще предложи зам.-министър Калин Каменов в нови текстове към проектозакона за доброволчеството, разписан от депутати на ГЕРБ. Важно е законът не само да подкрепя младите хора, но и да ги стимулира да бъдат активни, каза пред "Стандарт" Каменов. И отбеляза, че при нивата на младежка безработица у нас признаването на доброволчеството като стаж е мярка, насочена не само към студентите, но и към младежите със средно образование. Днес председателят на парламента Цецка Цачева ще открие дискусия "Международен ден на доброволците", а по време на форума ще бъде обсъден и бъдещият закон.

Това е нормативен акт, който е инвестиция в гражданското възпитание на децата ни, подчерта зам.-министърът на младежта и спорта. От ПГ на ГЕРБ коментираха, че текстовете на закона могат да се гласуват в пленарна зала още след Нова година. Запознати припомниха, че това е третият опит на управляващото мнозинство да регламентира доброволчеството и организациите с доброволческа дейност, както е в много от страните членки на ЕС. Миналата година законът бе подкрепен и от зам.-председателя на 42-то НС Мая Манолова (БСП). Той предвижда обща база данни за доброволческите организации. Предложенията са за покриване на разходите на доброволците, които са направени по време и по повод извършваната от тях дейност, да се възстановяват от държавата.

Калин Каменов: Закон ще ги пази от уволнения

Калин Каменов, зам.-министър на младежта и спорта

- Г-н Каменов, депутатите от ГЕРБ отново имат готовност за дебат по закона за доброволчеството, с какво е толкова важен?

- Смятам, че тази година, когато държавата ни беше наказана от природни бедствия, стана ясно колко е важна ролята на доброволците. И понеже в края на годината винаги се правят класации, съревнования, кой е бил най-активен и т.н., според мен тази година най-полезният човек беше доброволецът. Държавата дори не е регламентирала тяхната дейност. Не защитаваме доброволците като хора, които рискуват работата си. Защото най-жалкото е, че имахме случаи на уволнени от работа заради участието им в доброволчески акции.

- Как законът за доброволчеството ще ги пази от бъдещи уволнения?

- Ще бъдат регламентирани правата и задълженията на доброволеца. Самата доброволческа дейност ще бъде регламентирана със съответните реквизити. По-скоро законът ще защитава доброволците, да създаде базата данни, да има регистър на доброволческите организации. И когато се случи непредвидено в даден регион, тогава местните власти да знаят с какви и колко хора разполагат, какъв опит имат, какъв е техният профил и в каква степен могат да са полезни и същевременно да имат необходимата стиковка за навременна реакция.

- Колко са доброволческите организации у нас?

- Няма такива данни за съжаление. Правени са портали за регистрацията им, но знаете, че няма как да има подобна официална информация, когато тя не е регламентирана.

- Кое министерство трябва да отговаря за доброволческите организации? Може ли това е да Министерството на младежта и спорта?

- Разбира се, че може да бъде. Най-малкото ние като министерство, което отговаря за младежките политики. Все пак сме и институцията, която финансира чрез националната програма за младежта. Но е по-добре гражданските организации да кажат къде искат да бъдат доброволческите организации. Редно е да чуем мнението на хората, за които ще работи този закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай