Приходите в „Мини Марица изток” се увеличават

Приходите в „Мини Марица изток” се увеличават | StandartNews.com

София. Приходите в „Мини Марица изток" за първото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. нарастват с 30% - от 99,5 млн. лв на 129 млн. лв. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката по време на дебатите в Народното събрание днес.

„При стъпването ми в длъжност миньорите и синдикатите бяха притеснени, защото нямаха работа. Те бяха в стачна готовност, заради политиката, която водеше предишното управление. В момента в държавните мини всички работят и регулярно получават своите заплати", обясни той.

"Долна лъжа е, че се теглят кредити, за да се плащат заплати. Това са два оувърдрафта, които не се ползват за плащане на месечни възнаграждения. С инвестиционен кредит не може да се плащат заплати", категоричен бе Стойнев. Министърът изтъкна, че държавното дружество има рекорден добив на въглища през октомври и декември 2013.

Относно „Химко" АД Стойнев заяви, че вече има заявен инвеститорски интерес, а приходите от продажбата ще се върнат в НЕК, БЕХ и НАП. Според него заводът се е подготвял за скрап, което е било част от водената политика на предишното управление. „Не можем с магическа пръчка да поправим всичко, което вие съсипахте за 3,5 години. Източването на дружествата е било с една основна цел – те да бъдат приватизирани, но мога да заяви категорично, че, докато аз съм министър, те ще останат държавни", каза още той.

Министърът ще внесе в Народното събрание нова стратегия за развитие на енергетиката през юни. Той обясни, че се надява тя да бъде одобрена с консенсус от всички парламентарни групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай