Приемат нов закон за социалните услуги до края на тази година

Приемат нов закон за социалните услуги до края на тази година | StandartNews.com

Новият закон за социалните услужи трябва да бъде приет до края на тази година. Това заяви  в Благоевград социалният министър Зорница Русинова.

Една от целите на този закон е вече създадената мрежа от многото доставчици на социални услуги да предоставят по-качествени и ефективни услуги и те да бъдат насочени към специфичните нужди на всеки отделен човек. Ще се засили конкуренцията между доставчиците на различните видове услуги. Това пък реално ще доведе до по-ефективно изразходване на публичните средства, подчерта министърът. Русинова сподели, че много важно е партньорството на общините. Предстои следващ етап от деинституционализацията на децата. През септември с решение на Министерски съвет ще бъде приет следващият план, в който се предвижда реформиране на услугите в останалите Домове за деца, лишени от родителски грижи. Извеждането на 650 деца от тях и осигуряване на съпътстващи мерки от гледна точка на превенция, на изоставане, на доразвиване на приемната грижа на около 4000 деца, каза още социалният министър.

В момента министерството работи активно със Сдружението на общините, за да определи какво ще е финансирането към всяка община. Около 180 млн. лева са средствата от ОП „Развитие на човешките ресурси" и малко над 50 млн. от ОП „Региони в растеж". „Активно работим за услугите в домашна среда – за хора с увреждания и хора, които имат нужда от специфични услуги. Има критики към схемата „Независим живот". Пътят е да развиваме комплексно тази услуга. Важно е да подкрепим общините да ги развиват като комплексна услуга в домашна среда. По отношение на самите програми за лични асистенти съвместно със Сдружението на общините работим по механизъм как можем да увеличим средствата им и да добавим ресурс там, където има най-голяма нужда. Това може да стане в началото на следващата година", уточни министърът. Зорница Русинова бе категорична, че министерството ще реагира и ще провери всеки един сигнал за нарушение и злоупотреби по социалните програми.

Тя похвали община Благоевград за провежданата социална политика. Заедно с областния управител Бисер Михайлов, кмета Атанас Камбитов и депутатът Даниела Савеклиева разгледаха новия Домашен социален патронаж и Центъра за ранно детско развитие. „В момента около 150 човека се хранят в социалната трапезария, за цялата страна са около 13 000 души. На тях осигуряваме топъл обяд благодарение на европейските средства", каза Русинова.

„Работим за по-ясни и обективни критерии за подпомагане на нуждаещите се. Общините трябва да поемат своята социална отговорност. Идеята ни е да разширим капацитета на кухнята, повече хора да получават топъл обяд", подчерта кметът Камбитов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай