Приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

За да станат факт промените трябва да бъдат гласуване на две четения до 3-ти февруари

Приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт | StandartNews.com

Седмица преди края на 48-ото Народно събрание депутатите с последен опит за Съдебна реформа. Това се прави с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за контрол над главния прокурор. За да станат факт промените трябва да бъдат гласуване на две четения до 3-ти февруари, когато 48-ият парламент трябва да бъде разпуснат от президента. 

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт. От регистрирани 178 депутати гласуваха 194 по данни на парламента, инфирмира Нова.

Цвета Рангелова от „Възраждане” обясни, че предлаганите от тяхната партия промени са залегнали, за да може с минимална законодателна техника да постигнат контрол върху тримата големи.

Мирослав Иванов от ПП я обвини: „вие не предлагате нищо ново и нищо смислено по отношение на механизма за контрол на главния прокурор”.

Според Христо Иванов „това е форма на комунизъм а комунизма е забранен”.

За Бойко Рашков от ПП: „това неправилно политическо танго доведе до това предложение. Идеята си заслужава да се възстанови независимостта на националната следствена служба”, каза той. „Разследването било комунизъм … мерете си приказките”, призова той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни: „Възраждане”, идеята е много симпатична защото те наистина предлагат нещо иновативно”.

На друго мнение бе депутатът Искрен Митев от ПП – „къде се чуло и видяло вълка да хвали ловеца”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ се опита да ограничи фауната в депутатските изявления – „Думите като звяр и вълк може би са в закона за горите…”.

За Йордан Цонев от ДПС има само един механизъм за прокситата - съдия да го прави. „Защото има организация Съюз на съдиите и те овладяха голяма част от тази система”.

За Христо Иванов - „Европа милата тя на нея проблемът й е че не слуша ДПС, а определени кръгове. Няма да съсне с тези нарадиви. По-високо ….. майстори”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай