Вторник,

Приеха стратегия за развитие на статистиката

От: Администратор -
Приеха стратегия за развитие на статистиката
A
A
A

София. Министерски съвет прие стратегия за развитие на статистиката. „За нашето правителство статистиката е важна предпоставка за политиката", каза вицепремиерът Даниела Бобева.

Стратегията, която бе приета, е изготвена преди повече от година от екипа на председателя на НСИ Ренета Инджова. Тя обаче не бе одобрена по времето на две предходни правителства. „Ние осигурихме необходимите средства за реализирането на стратегията. Чрез тази стратегия ще изпълним ангажиментите си на страна-член на ЕС в областта на статистиката", каза още вицепремиерът.

"Стратегията не предвижда увеличаване на документацията за бизнеса, събирането на данни няма да е свързано с допълнително натоварване на респондентите, стратегията изцяло следва философията на европейските ни ангажименти", допълни Бобева.

„Имаме иновативен и доста променящ се статистически институт и се надявам все повече данни на НСИ да присъстват в публичните ни дебати", уточни вицепремиерът.

Предварителните разчети за изпълнението на заложеното в стратегията показват, че са били необходими 12 милиона за периода 2013-2017 година. По-късно обаче сумата е намалена с 10 %, съобщи Ренета Инджова. И уточни, че НСИ ще има нови приоритети като правосъдие, съдебна система и здравеопазване.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички