Приеха стратегия за развитие на статистиката

Приеха стратегия за развитие на статистиката | StandartNews.com

София. Министерски съвет прие стратегия за развитие на статистиката. „За нашето правителство статистиката е важна предпоставка за политиката", каза вицепремиерът Даниела Бобева.

Стратегията, която бе приета, е изготвена преди повече от година от екипа на председателя на НСИ Ренета Инджова. Тя обаче не бе одобрена по времето на две предходни правителства. „Ние осигурихме необходимите средства за реализирането на стратегията. Чрез тази стратегия ще изпълним ангажиментите си на страна-член на ЕС в областта на статистиката", каза още вицепремиерът.

"Стратегията не предвижда увеличаване на документацията за бизнеса, събирането на данни няма да е свързано с допълнително натоварване на респондентите, стратегията изцяло следва философията на европейските ни ангажименти", допълни Бобева.

„Имаме иновативен и доста променящ се статистически институт и се надявам все повече данни на НСИ да присъстват в публичните ни дебати", уточни вицепремиерът.

Предварителните разчети за изпълнението на заложеното в стратегията показват, че са били необходими 12 милиона за периода 2013-2017 година. По-късно обаче сумата е намалена с 10 %, съобщи Ренета Инджова. И уточни, че НСИ ще има нови приоритети като правосъдие, съдебна система и здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай